Segueix-nos F Y T R
recollida pneumàtica a Palma

Cort ha tudat 33 milions en la recollida pneumàtica, que suspèn

La intenció de Garau és “tapar, en poder, la síquia de la porta del Camp”. | JUAN MIGUEL GIMENEZ

| Palma |

L'Ajuntament ha tudat més de 33 milions d'euros en la recollida pneumàtica de fems: 26 en la construcció i més de 7 en el manteniment i reparació d'avaries. I és que aquella xarxa que començà a entrar en funcionament l'any 2002 ha mort. I ara és definitiu.

Així ho revelà ahir el regidor de Medi Ambient i president d'Emaya, Andreu Garau, qui reconegué sense miraments el "fracàs" del sistema. A més a més, anuncià que Cort no fa comptes tornar a posar en marxa, mai, la recollida pneumàtica. No debades, la despesa total d'arreglar les canonades supera els 12 milions d'euros. "I és evident que no disposam de tants de doblers ara mateix", sostingué Garau.

D'aquesta manera, Emaya ha decidit deixar talment el servei de recollida que hagué d'improvisar l'endemà que el model pneumàtic patís una gran aturada el mes de març. O sigui, contenidors verds repartits per tot el centre antic.

Així mateix, Andreu Garau reconegué ahir que no té cap pla B per substituir la xarxa pneumàtica, més enllà de recollir el fems com sempre: amb camions i contenidors. Aquest sistema just té un cost anual de 640.000 euros anuals, mentre que el pneumàtic s'elevava a pics màxims d'1,2 milions d'euros (segons l'any).

Desmuntar les bústies

La certificació de la mort de la xarxa, però, s'ha realitzat sense una planificació del funeral. No debades, Garau reconegué ahir que no saben quan clausuraran les canonades definitivament, tot i que garantí que els operaris encara fan operacions de ventilatge perquè els prop de 12 quilòmetres de canonades subterrànies no tornin un niu de rates.

El regidor de Medi Ambient tampoc no pogué confirmar si desmuntaran les desenes de bústies fixes repartides arreu del barri vell. I just assegurà, malgrat que de manera imprecisa, que procediran a llevar els contenidors pneumàtics de les places turístiques com la de l'Almudaina, Santa Eulàlia i la Reina. Allò que sí que garantí és que els serveis jurídics de Cort tenen quasi llesta la denúncia contra la UTE que construí la xarxa, encapçalada per l'empresa Envac. "O anam a judici o a un arbitratge, però allò segur és que volem que ens indemnitzin per danys i perjudicis", avançà Garau. Tot i així, tampoc no pogué concretar ahir quin serà el total econòmic que demanaran a l'empresa constructora.

+ VIST