L'Ajuntament de Palma ha assegurat que el terreny en el qual aboca enderrocs d'obres procedents de la renovació de voreres i calçades compleix amb la normativa del Pla General d'Ordenació Urbanística (PGOU). Des de Cort han explicat que el tractament es fa en un terreny de titularitat municipal qualificat de 'Sistema General d'Infraestructures' en el PGOU i que reconeix, entre altres usos, l'abocament de material d'obra.
Així mateix, l'Ajuntament ha assenyalat que tracta des de l'any 2013 els materials obtinguts d'aquestes obres per després ser reutilitzats en aquestes obres i que es produeix cap activitat lucrativa, «sinó una racionalització del procés de tractament dels materials, que es gestionen segons un cicle de menor impacte ambiental i menor cost logístic». En aquest sentit, han assegurat que un tractament conforme a les premisses legals que exigeix la normativa hauria suposat un estalvi d'uns 300.000 euros.
Des de Cort han explicat que l'article 59 de les normes urbanístiques vigents especifica que en els sòls de Tractament de residus Son Reus es permeten, entre altres, els abocadors controlats de residus sòlids urbans, planta d'incineració de residus sòlids urbans, instal·lacions de reciclat de residus, abocadors d'enderrocs d'obres i el magatzem de piles i de matèries i productes reciclats. Igualment, han indicat que els materials dipositats en aquest espai «són obtenguts en les obres municipals de manteniment i reben un tractament de picat, idèntic al que rebrien en la planta de tractament del Consell».
Una vegada recuperats, els materials es reutilitzen sempre dins d'aquests mateixos límits i el seguiment de la seva manipulació ho realitzen els tècnics municipals. «Per tant, aquest procediment compleix perfectament amb la necessitat de reutilitzar els materials generats en les obres de manteniment realitzades dins del terme municipal en el mateix àmbit en el qual s'obtengueren», han afegit.
Cort assegura que reutilitza material de renovació de calçades des de fa quatre anys
dBalears |