La temporada d'incendis d'enguany s'ha tancat amb 84 sinistres

|

La temporada d'incendis del 2017 a les Balears s'ha tancat amb 84 sinistres que han afectat 88 hectàrees, segons les dades de la Conselleria de Medi ambient, Agricultura i Pesca. El nombre de sinistres és inferior a la mitjana del període 2008-2016 (94,2 incendis per any), mentre que la xifra de superfície afectada també es troba molt per davall de la mitjana en els darrers deu anys (654,7 hectàrees per any).

Així mateix, la mitjana de terreny forestal recorregut pel foc és inferior a la mitjana dels anys en els quals no s'han produït grans incendis forestals, de 179,8 hectàrees per any si no es tenen en compte els anys 2011 i 2013, en què tengueren lloc els incendis de Morna i Andratx.

Així ho ha explicat el conseller de Medi ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, qui ha assegurat que, en part, el balanç positiu és gràcies «a la col·laboració dels ciutadans, que han mantengut una actitud que ha fet que els incendis no hagin estat tan greus». Encara que hagi acabat la temporada d'alt risc d'incendis (finalitza el 15 d'octubre), la campanya contra el foc «dura tot l'any», segons el conseller, que ha explicat que de l'extinció es passa a la prevenció, a l'educació ambiental, la incorporació de mitjans i la neteja de boscos.

Paral·lelament, Vidal ha manifestat el seu suport a les persones afectades per incendis forestals a Galícia i ha lamentat els fetsDe les 88 hectàrees de terreny forestal afectat pel foc, la majoria (49,2 ha, un 56 per cent) han estat masses arboladas, seguides de matolls (7,7 ha, un 9 per cent) i finalment de pastures i canyís (31,1 ha, un 35 per cent). Dels 84 sinistres, 13 (un 15 per cent) es consideren incendis (és a dir, han afectat més d'una ha), i la resta, conats.

Per gravetat, durant l'any, fins a la finalització de l'època de perill, s'han declarat dos incendis de nivell 2 (el de Prat de Vila, a Eivissa, del 6 de març, amb 8 ha afectades, i el de Portopetro, a Santanyí, que finalment va cremar 1,32 ha i no va afectar cap edifici) i vuit incendis de nivell 1, dels quals tres a Formentera, tres a Eivissa i dos a Mallorca. La resta van ser de nivell 0.

Entre els incendis registrats enguany, destaquen els focs intencionats a l'estiu a la zona de cala de Bou, a Sant Josep (Eivissa), en els quals el presumpte responsable va ser detingut; també cal destacar, no per la superfície afectada sinó per la singularitat, l'incendi a Cabrera (0,015 ha), el 27 de setembre.

A més, enguany destaca també la superfície cremada en els tres incendis a Formentera. Els darrers quatre anys (2013-2016) s'han produït anualment més sinistres que aquest any però sempre havien afectat menys d'una hectàrea. Aquest any aquests tres incendis han cremat 29,36 ha, és a dir, un 33,36 per cent de la superfície total afectada a Balears.

Per causes, les negligències i les causes accidentals han provocat el 55 per cent dels sinistres; els focs probablement intencionats han estat al voltant del 23 per cent, i els sinistres per causes naturals (rajos) han representat el 5 per cent. Encara queden un 15 per cent dels sinistres pendents de recerca.

Nova unitat mòbil sobre gestió d'emergències 

Així mateix, l'Institut Balear de la Naturalesa (Ibanat) ha incorporat una nova unitat mòbil de gestió d'emergències que, segons el gerent de l'entitat, permetrà gestionar l'emergència des del costat de l'incendi mateix, ja que disposa d'una oficina portàtil amb tot l'equipament d'ordinadors, emissores, televisions i connexió a Internet.

La nova unitat substitueix a una altra que ja comptava amb 20 anys i havia quedat «obsoleta». Quant als mitjans de l'operatiu d'incendis forestals, aquesta època de perill de 2017 ha estat la segona en la qual s'ha disposat d'un avió amfibi (AT-802F) amb base a Eivissa però amb capacitat d'actuar a totes les Balears.

+ VIST