El president de Palma XXI, Jaume Garau, i l'arquitecta Maria Gómez han presentat aquest dilluns els resultats d'un estudi sobre la intensitat turística al centre de Palma i han determinat que el 2025 el nombre de turistes que visiten el centre de Palma cada dia passarà de 37.700 a 19.350 persones.
«Es tracta d'un estudi sobre la intensitat turística i les dimensions d'aquesta saturació turística centrada al centre històric de Palma, el qual conclou amb recomanacions generals», ha explicat Garau.
Així mateix, el president de l'entitat ha assenyalat que en un dia normal del mes de juliol, el centre històric de Palma rep la visita de 37.700 turistes, dels quals 3.000 estan allotjats en establiments turístics, 4.000 en establiments no turístics i 8.000 són visitants que vénen a passar el dia.
D'aquesta manera, ha apuntat que «gràcies a les mesures que s'estan impulsat per reduir el nombre de creuers i prohibir els establiments d'allotjament no turístics», per a l'estiu de 2025 s'aconseguirà reduir el nombre de visitants de dia de 8.000 a 4.000 i les persones allotjades en establiments no turístics passaran de 4.000 a 1.000.
Quant al nombre de persones empadronades que visiten el centre de Palma, l'entitat ha calculat que hi ha un total de 52.269 persones: 25.847 empadronades, 18.622 que treballen al centre històric i 7.800 usuaris diaris de serveis i comerços.
Així, ha previst que per 2025, aquest nombre augmentarà i passarà a 55.800 on, encara que les persones que treballen al centre i els usuaris diaris de serveis es mantinguin constants, la xifra de persones empadronades pujarà notablement, passant de 25.847 a 30.000.
Per tant, l'estudi ha determinat que la càrrega residencial augmentarà, mentre que la turística s'aconseguirà reduir com a resultat de «diverses iniciatives que limiten aquesta massificació turística», les quals s'aniran aplicant de manera progressiva d'aquí a 2025.
Moments de màxima afluència
D'altra banda, l'arquitecta María Gómez ha explicat que els moments de màxima afluència al centre històric tenen lloc entre les 11.00 i les 13.00 hores del matí, coincidint amb el moment de màxima afluència de visitants.
En concret, els punts de màxima afluència de visitants són el carrer Sant Miquel, el carrer Jaume II i el carrer del Palau Reial, que compten amb un 78 per cent de mitjana de visitants passejant.
No obstant això, el moment de màxima afluència de residents és entre les 15.00 i les 19.00 hores en llocs com Plaça Porta Pintada, carrer Sindicat i carrer Sant Miquel, que compten amb un 56 per cent de mitjana de residents passejant.
L’activitat immobiliària
Quant a l'activitat immobiliària al centre de Palma, el preu de l'habitatge segueix pujant, tant en el lloguer com en la venda.
Segons Idealista, el preu del lloguer és de mitjana una mica més car d'un euro per metre quadrat, més alt que en la resta de la ciutat, la qual cosa suposa que un habitatge d'uns 60 metres quadrats suposaria uns 800 euros anuals més en els pisos del centre històric que en altres barris de la ciutat.
Així mateix, les compravendes s'han disparat un 80 per cent en el període 2020-2016. «En 2016 va haver-hi més de 43 transaccions per cada 1.000 habitants, gairebé quatre vegades més que la mitjana de les Balears», ha explicat Gómez.
A més, el 32 per cent d'aquestes transaccions van ser realitzades per persones jurídiques, mentre que el 58 per cent van ser dutes a terme per estrangers.
Observatori del turisme
Finalment, Garau ha proposat la creació d'un observatori del turisme «viu i proactiu» que serveixi perquè Palma «vagi per davant en fenòmens turístics i pugui marcar cada any un sostre de càrrega turística que serveixi per donar tranquil·litat als operadors turístics, comerciants i residents».
Palma XXI preveu que l’any 2025 hi haurà 18.350 turistes menys al dia a la ciutat
dBalears |