Segueix-nos F Y T R

Els països amb dones al capdavant han gestionat millor la resposta al coronavirus

Fotomuntatge de @Lideresascba

|

És un cas digne d'estudi i aquests dies diversos mitjans se'n fan ressò: els Estats que tenen governs presidits per dones han gestionat molt millor la crisi del coronavirus. No sembla que sigui una casualitat.

Els governs comandats per dones han demostrat al món com gestionar amb aplom una crisi sense precedents, com exercir el lideratge amb amabilitat i decisió, com prendre decisions escoltant els consells dels experts, com traslladar a la ciutadania la informació amb claredat i empatia i com posar al servei de la lluita contra la pandèmia les tecnologies.

És cert que hi ha Estats dirigits per homes que també han fet una bona gestió com Corea del Sud, Grècia o la República Txeca. Però la diferència és que pocs països amb dones al capdavant ho han fet malament

Dels 194 països actualment reconeguts per l'ONU, menys d'un 7% estan dirigits per dones. I entre els 12 països del món que, en números absoluts, millor han gestionat la pandèmia, set estan liderats per dones. Aquests països han destacat per mesures d'intervenció primerenques i agressives, per una presa de decisions des de la racionalitat científica, una comunicació on s'ha primat la veritat i s'ha posat l'èmfasi en la cura dels més vulnerables i en la responsabilitat compartida per a unir al país.

Nova Zelanda

La cap de Govern de Nova Zelanda, Jacinda Ardern, de 39 anys, quan només hi havia sis casos i cap mort al país, el va tancar de manera ràpida. Va exigir que tots els treballadors no essencials romanguessin en les seves llars i els va dir que s'enfrontaven a la major amenaça per a la salut en més d'un segle. Va apostar per realitzar test massius, va ser molt clara sobre l'alerta i va fer una crida a la comunitat a aixecar «silenciosa i col·lectivament un mur de defensa nacional».

Durant la crisi ha anat enviant missatges de vídeo empàtics des del seu sofà i s'ha comunicat diàriament a través de conferències de premsa no combatives o enregistraments personals des de Facebook Live, el seu mitjà favorit. La seva claredat i decisió han salvant al seu país, de 4,2 milions d'habitants, de la tempesta. Segons les dades oficials d'aquest dijous, Nova Zelanda havia registrat 1.476 casos de coronavirus, però només 19 morts.

Taiwan

L'illa de Taiwan, amb una població similar a la d'Austràlia i grans llaços amb la Xina continental, hauria d'haver estat, en teoria, molt vulnerable a la pandèmia. Però quan la primera ministra, Tsai Ing-wen, va escoltar al desembre passat com un virus misteriós estava infectant als ciutadans de Wuhan, va passar immediatament a l'acció. Va ordenar investigar tots els avions que arribaven des de Wuhan, va augmentar la producció d'equips de protecció personal, de màscares facials i va restringir els vols des de Xina, Hong Kong i Macau. Aquestes mesures ràpides i agressives, sense haver de portar al país a un confinament general, han fet que malgrat ser un país de 24 milions d'habitants, a penes compti 426 casos i 6 morts.

Alemanya

Alemanya amb Angela Merkel al front i 83 milions d'habitants, ha tengut 161.965 contagis i 6.504 morts, però té un índex molt baix per milió, molt per devall de la majoria de països europeus. Angela Merkel, doctorada en química quàntica, es va moure ràpid i, amb calma i pedagogia científica, li va dir al seu poble que es tractava d'una amenaça greu, el major desafiament des de 1945, que podia infectar fins al 70% de la població. «És molt seriós, hem de prendre'ns-ho molt seriosament», i saltant-se la fase de negació i de falta de sinceritat que han demostrat altres líders masculins europeus, va passar a l'acció. Els test van començar des del primer moment, va posar en marxa el major programa de proves d'Europa i va disposar en tot moment de la major capacitat d'UCI de tot la UE.

Dinamarca

A Dinamarca, la primera ministra, Mette Frederiksen, va actuar amb fermesa, sense grans escarafalls i amb clares instruccions per a la nació. Va tancar les fronteres i dies després, totes les escoletes, escoles i universitats. Aquesta decisió va salvar Dinamarca del pitjor, i amb gairebé 5,8 milions d'habitants només compta amb 9.159 casos confirmats i 452 morts.

Noruega

La primera ministra de Noruega (5.215.000 habitants), Erna Soldberg, també va apostar per mesures ràpides i fortes. Amb els seus 7.710 casos confirmats i 207 morts.

Finlàndia

La cap de govern més jove del món, la primera ministra de Finlàndia, Sanna Marin, també es va moure hàbilment per a imposar un estricte tancament, inclosa la prohibició de tots els viatges no essencials dins i fora de la capital, Helsinki. Això ha ajudat el seu país a contenir la propagació del virus a només 4.995 casos i 211 morts, una xifra per milió 10 vegades menor que la de la veïna Suècia.

Islàndia

La primera ministre d'Islàndia, Katrín Jakobsdóttir, governa el petit país insular de 360.000 persones. Les seves proves aleatòries i gratis a gran escala varen descobrir que al voltant de la meitat de totes les persones que ofereixen positiu per al virus són asimptomàtiques. Islàndia també va intervenir ràpidament, rastrejant agressivament el contacte i posant en quarantena casos sospitosos. Els resultats d'aquestes decisions ho diuen tot: 1.797 casos i 10 morts.

+ VIST