Segueix-nos F Y T R

Cort canviarà el nom a 12 carrers amb simbologia franquista

|

L'Ajuntament de Palma canviarà durant aquesta setmana el nom de 12 carrers amb simbologia franquista, que seran reemplaçats per uns altres com el de la filòloga Aina Moll, la sindicalista Francesca Vidal i la política Frederica Montseny.

Amb aquesta mesura, el Consistori té l'objectiu d'avançar en democràcia i igualtat, així com complir amb la Llei de Memòria Democràtica de 2018 i «l'obligació moral» d'eliminar aquests símbols dels espais urbans de Palma.

Per a agilitar les gestions dels negocis que es troben en aquests carrers, que amb el canvi de nom de les vies hauran de modificar alguns documents, l'Ajuntament donarà ajudes de fins a 40.000 euros perquè puguin realitzar els tràmits amb normalitat.

D'entre els carrers a les quals se'ls canviarà el nom, destaca l'Avinguda Joan March, que passarà a dir-se Avinguda del Gran i General Consell, fent referència així a la màxima institució del Regne de Mallorca.

Segons ha indicat aquest dilluns el regidor d'Educació i Política Lingüística, Llorenç Carrió, els criteris que s'han seguit per a triar els noms han estat la coherència toponímica, recuperar la història de Palma i reivindicar el paper de la dona.

En una roda de premsa, el regidor també ha explicat que els nous carrers han estat designades amb la intenció de recobrar la toponímia tradicional i intentant donar homogeneïtat als noms dels barris del municipi.

Així, es canviarà el nom de tres carrers del barri de Son Armadams, perquè la plaça Almirall Churruca passarà a dir-se plaça de Mateu Pruners; el carrer Almirall Gravina serà la d'Angelí i Dulcet, i la de Almirall Cervera durà el nom de Pere Rossell.

En el cas de Son Armadams, els tres carrers portaran el nom de tres cartògrafs que van viure entre el segle 14 i el segle 16, mentre que altres barris rendiran memòria a pintors, promotors culturals, sindicalistes, escriptores i filòlogues, entre altres.

D'altra banda, en el barri de Camp Redó es canviarà el nom de dos carrers, en concret, el Passatge Castillo Olite, que passarà a dir-se carrer de Francesca Vidal, i el carrer de Josep d'Oleza, que ara serà el carrer de Marc Ferragut.

També es posaran noms nous a dos carrers del Coll d'en Rabassa, totes dues amb noms de pintors, perquè el carrer d'Alfambra serà ara coneguda com el carrer de Joan Daurer i el carrer de Brunete passarà a dir-se carrer de Joan Desí.

Així mateix, el carrer de Toledo de la Vileta portarà ara el nom de Rafel Valls; la plaça del Bisbe Planas de Sant Jordi passarà a dir-se plaça Poble; el carrer Gabriel Rabassa de s'Indioteria serà la de Federica Montseny, i la de Canonge Antoni Sancho de Son Cladera recordarà a Aina Moll.

Cort notificarà aquests canvis a les empreses de servei

El regidor de Participació Ciutadana i Govern Interior, Alberto Jarabo, ha explicat que l'Ajuntament notificarà aquests canvis als propietaris dels habitatges situats en aquests carrers, que es faran efectius quan es canviïn les plaques amb els noms.

El Consistori també avisarà d'aquesta modificació a les empreses de servei, com a electricitat, telèfon i aigua, a les administracions públiques, als taxistes, als cadastres, als serveis d'emergència i a la Seguretat Social, entre altres.

«Mai pactaríem amb feixistes, per això continuem canviant els noms dels carrers, obrint fosses i identificant els cossos per a poder retornar-los a les seves famílies», ha manifestat l'alcalde de Palma, José Hila.

Per part seva, Carrió ha lamentat que la Guerra Civil i la dictadura franquista varen ser una «pàgina negra» de la història d'aquest país i ha remarcat que aquests canvis «no faran oblidar aquesta època, però tampoc l'exaltaran més».

A més, el secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado, ha assegurat que esborrar «l'herència franquista» dels carrers de Palma «no és només una obligació legal, sinó també moral».

La Llei contempla la retirada de símbols franquistes

Pel que fa al procediment d'aquestes modificacions, l'Ajuntament ha precisat que el nomenclátor de Palma esmenta que les administracions públiques, quan són competents, han de retirar símbols, llegendes i esments franquistes.

La Comissió de Toponímia va analitzar aquesta qüestió i va considerar que s'havien de modificar deu noms de carrers de Palma, totes elles incloses en el cens de símbols, llegendes i esments franquistes, per la qual cosa es va acordar el seu canvi, a través de l'alcalde.

No obstant això, es va decidir mantenir els noms dels carrers del Bisbe Miralles, de Francesc Suau, de Gabriel Cortés i Gabriel Fuster Mayans 'Gafim', perquè no responen a «la finalitat d'exaltació, personal o col·lectiva, de la revolta militar, la Guerra Civil i la repressió de la dictadura», com indica la Llei.

Segons ha indicat el Consistori, aquests quatre carrers reconeixen els mèrits i la trajectòria de les persones a les quals es van dedicar, per la qual cosa es va acordar traslladar més informació a la Comissió Tècnica del Govern perquè resolgui si es mantenen o es canvien.

+ VIST