Segueix-nos F Y T R

ARCA: «S’han de mantenir els carrers de Gabriel Rabassa, almirall Churruca i almirall Gravina a Palma»

|

ARCA ha volgut defensar aquest dimecres el motiu pel qual es varen dedicar carrers als almiralls Churruca i Gravina: «No tenia res a veure amb noms de vaixells de guerra. Per tant, de cap manera cal apreciar cap connotació franquista en la seva designació». «Aquests dos carrers es varen inaugurar l’any 1942 en record d'aquests mariners que varen morir a la batalla de Trafalgar. Així consta als documents històrics consultats», explica l'Associació.

Cal recordar que l'Ajuntament de Palma ha aprovat canviar el nom de 12 carrers de Palma d'origen franquista en compliment de la Llei de memòria i reconeixement democràtic del Govern. Els carrers estan inclosos en el Cens de símbols, llegendes i mencions franquistes elaborat per la Comissió Tècnica basant-se en la norma.

Per altra banda, ARCA també considera un error el canvi de nom del carrer dedicat a Gabriel Rabassa que «va ser atorgat pel fet que aquesta persona va impulsar la protecció del Patrimoni dels Molins de Mallorca. De fet va ser pioner i fundador de l’Associació d’Amics dels Molins, a més d'un home fomentador de la cultura de les Illes». A més, remarquen que «intentar recercar passats vinculats a la Falange o al Franquisme es podria també estendre a d’altres insignes mallorquins -el cas de Llorenç Villalonga, sense anar més enfora- amb una obra literària en català que, evidentment, no durien enlloc».

A criteri d’ARCA els carrers que varen ser atorgats com a homenatge a aquells que ajudaren a instaurar o mantenir el règim franquista han de ser retirats de la guia de carrers. «Ara bé, una vegada feta durant bastants d’anys aquesta tria i modificació, s’ha d’anar amb molta cura, ara, en la darrera decisió de Cort, perquè es pot caure en un revisionisme molt equivocat i nociu per a la convivència. De fet i en una primera revisió hem trobat aquests tres errors, que consideram que s’han de corregir urgentment per no confondre la ciudadanía ni faltar al rigor i la veracitat històriques», han conclòs.

+ VIST