Segueix-nos F Y T R

Un concert per al record

|

Sota un cel completament gris i puntual amb l'hora programada, s'ha iniciat el concert de la banda municipal de Palma, amb el qual l'Ajuntament de Ciutat ha commemorat el 90è aniversari de la proclamació de la II República.

La banda municipal Simfovents Palma, fundada l'any 1966, està integrada per quaranta músics professionals, amb una molt reduïda presència de dones, només n'hi ha tres. Segons paraules del seu subdirector, en Josep-Joaquim Esteve, els primers músics eren policies, i la majoria dels aspirants a les oposicions són homes. Ha estat magistralment conduïda per seu director, Francisco Valero-Terribas.

El concert ha comptat amb l'assistència del batle de Palma, alguns regidors de l'Ajuntament, així com coordinadors generals del mateix. També hi han assistit representants de la Comissió 90è aniversari de la II República. Davant d'un centenar d'assistents, Així com un bon grapat de cadires buides. Un equip de sis tècnics d'emergències de la Creu Roja i alguns membres de seguretat privada.

Entre 'La Marsellesa', peça amb la que ha començat el concert i 'La Balanguera' amb la qual ha acabat, s'ha fet un recorregut de peces molt populars als anys 30, de països com França, Rússia, Espanya... fins arribar a les Illes Balears. Música de distints gèneres: himnes, vals, marxes, pasdobles, chotis, boleros.., sense oblidar una sardana que va agermanar les comunitats mediterrànies, una jota mallorquina, i una peça molt popular a totes les places i racons de Mallorca, 'Copeo de muntanya', passant per l'obra del famós músic mallorquí, Baltasar Samper. Com a homenatge a la cultura popular, un petit viatge i poder gaudir de títols tan referents d'aquella època d'esperança i harmonia.

També hi ha hagut temps per als parlaments, tant del batle de Palma, Jose Hila, qui ha agraït el concert de la Simfovents Palma i ha acabat demanant per a aquesta un fort aplaudiment. Ha ressaltat que l'acte ha estat per commemorar aquesta fita històrica del país, a la qual prevalia la dignitat, la justícia social, la igualtat i la llibertat. Ha afegit que la democràcia s'ha de construir cada dia. I ha acabat desitjant a tothom «Salut i República». També ha parlat el regidor d'Educació i Memòria històrica, Llorenç Carrió, que ha exposat un breu repàs històric d'aquell 14 d'abril de 1931 a Mallorca, remarcant que Palma va ser la segona ciutat de l'Estat espanyol en proclamar la República, sent batle de Palma, Alexandre Jaume, qui a una plaça de Cort, plena de gom a gom, va sol·licitar «pau i calma» per començar aquella República amb bon peu. També ha assenyalat les millores i reformes necessàries i importants fetes a Mallorca, com la construcció d'escoles. I ha acabat dient que: «per fer futur, cal tenir present el passat».

No s'ha produït cap incidència, ja que el recinte de Ses Voltes, ha estat totalment inaccessible a la resta de gent que no disposava de l'entrada al concert. La policia local ha desplegat un ample dispositiu per tallar els accessos a aquest espai, excepte l'entrada de l'arcada de la murada devora el llac.

No ha arribat a incident la presència anecdòtica d'un reduït grup de sis persones que amb banderes espanyoles i música franquista a través d'un altaveu, s'han concentrat per rebutjar aquest acte musical i commemoratiu. Concentració que han fet a l'esplanada situada davall les escales de la Seu i, que ha acabat abans que acabàs el concert i dels crits de 'Visca la República', per part del públic.

+ VIST