Segueix-nos F Y T R

Es retiren del cens de simbologia franquista els carrers dedicats als almiralls Cervera, Churruca i Gravina, i a Gabriel Rabassa Oliver

|

Aquest dijous s'ha tractat en la Comissió Tècnica de Memòria i Reconeixements Democràtics l’estudi d’un llistat de carrers inclosos en el cens de simbologia franquista que l’Ajuntament de Palma havia demanat que fossin revisats. Es tracta dels carrers de l’Almirall Cervera, de l’Almirall Churruca i de l’Almirall Gravina, carrer de Brunete, passatge del Castillo de Olite, carrer d’Alfambra, carrer de Toledo i carrer de Gabriel Rabassa Oliver.

La Comissió va crear un grup de treball amb diversos historiadors que han analitzat cada un d’aquests elements. A partir de les seves conclusions, la Comissió de Memòria Democràtica ha decidit retirar del Cens de simbologia franquista els noms dels almiralls Cervera, Churruca i Gravina, entenent que en tots tres casos el nom del carrer es refereix als almiralls en qüestió i no als vaixells destructors franquistes que varen dur el seu nom al llarg del segle XX. La Comissió considera que és molt clara la utilització dels noms d’aquests personatges històrics en la visió franquista de la història però, passat el temps, s’ha anat esvaint la vinculació que tractà d’establir el franquisme amb figures rellevants de la història d’Espanya per justificar el seu concepte de «reconquesta» o «croada».

Gabriel Rabassa Oliver

La Comissió també ha decidit retirar del Cens de simbologia franquista el nom del carrer dedicat a Gabriel Rabassa Oliver, i fa una recomanació de contextualització.

S’ha tengut en compte que Gabriel Rabassa va ser un mestre i promotor cultural, reconegut per les seves aportacions al món de la cultura a Mallorca, a on va ser un dels impulsors de l’Estudi General Lul·lià, fundador del Museu Marítim i de l’Associació d’Amics dels Molins, rebent reconeixements com el premi Ramón Llull a títol pòstum. L’any 2009 se li va posar el seu nom a un carrer a Palma.

Si bé és veritat que les seves aportacions en àmbits culturals són destacables, des del punt de vista de la memòria democràtica la Comissió considera que el motiu pel qual se li dedica un carrer a Palma ha de quedar explicitat, per deixar fora de dubtes, actuals i futures, que la dedicatòria no té res a veure amb la vinculació de Rabassa a les organitzacions relacionades amb la dictadura, i sí amb les aportacions en l’àmbit cultural. Per aquests motius es recomana que el carrer de Gabriel Rabassa Oliver sigui contextualitzat i s’afegeixi a la placa el motiu pel qual se li va col·locar en el seu moment.

La Comissió també s’ha pronunciat sobre el carrer de Brunete, passatge del Castell d’Olite, carrer d’Alfambra i el carrer de Toledo. En aquests casos, els noms de carrers es mantenen dins el Cens de simbologia franquista. La informació històrica analitzada certifica que es tracta de carrers que reberen el seus noms en record de determinats fets de guerra en el context de la Guerra Civil, com ara el setge de l’Alcàsser de Toledo (1936), la Batalla de Brunete (1937), la Batalla d’Alfambra (1938) o l’expedició a Cartagena (1939). Són noms que varen ser lligats als conceptes de «reconquesta» i «croada» pels ideòlegs franquistes, amb la intenció d’exaltar les gestes militars de l’exèrcit revoltat.

Si l’Ajuntament de Palma està interessat a mantenir la nomenclatura relacionada amb aquests municipis, la Comissió tècnica fa les següents recomanacions de contextualització amb l’objectiu d’eliminar de manera definitiva qualsevol vinculació amb el franquisme:

  • Carrer de la Vila de Brunete

  • Passatge del Palau Reial d’Olite

  • Carrer de la Vila d’Alfambra

  • Carrer de la Ciutat de Toledo

+ VIST