Segueix-nos F Y T R
Brega a Son Gotleu

Son Gotleu tem la revenja

Els enfrontaments verbals entre gitanos i nigerians persistien ahir al barri després de la brega de dijous vespre. L'ambient de crispació és “irreconciliable” i els dos col·lectius s'amenaçaven de fer-se la vida impossible

| Palma |

Son Gotleu es despertà ahir amb un ambient caldejat després de la multitudinària batalla campal que tingué lloc dijous vespre al barri entre persones de raça negra i d'ètnia gitana, la qual acabà amb diversos ferits. Els enfrontaments verbals entre els dos bàndols ja ni es dissimulaven.

Ahir dematí, una cinquantena de veïns s'agrupaven davant del bloc número 60 del carrer Tomàs Rul·lan. "Això és el Bronx, no es pot viure aquí!", cridava Teresa Alonso, una veïna mallorquina de tota la vida. Els congregats recordaven a sang calenta els aldarulls ocorreguts i pel grau d'exasperació s'entreveia que la causa d'aquella disputa només era el detonant d'un conflicte entre guetos, irreconciliable, que s'arrossega des de fa anys. "Estam molt nerviosos. Els negres van dir que ens farien la vida impossible", repetia Josefa Pérez, una altra espontània de la reunió. Al seu costat, el portaveu de l'Associació de Veïns Orson Wells, Antoni Salvà, s'aventurà a dir que la revenja podria repetir-se. "Aquests africans s'estan apoderant del barri. Relloguen les habitacions i jo he arribat a comptar més de 84 pisos pasteres. La convivència és insuportable i la zona és un niu de prostitució per culpa seva", recriminava. "Volem viure tranquils. Que se'n tornin a la selva!", cridava Josefa Pérez, assenyalant un nigerià. En sentir-se al·ludit Steven, l'home de raça negra, s'acostà al grup de gitanos. "Sou racistes", es queixava. "Si no tenim per menjar, com voleu que anem a cercar problemes", explicava. "Vau pegar una dona major!", belava la gitana Dolores Caparrós, neboda de José Gomi, una de les tantes persones ferides arran de la disputa. Mentre Gomi escoltava aquesta bronca, s'aixecava la camisa per mostrar els cops i repetia: "Mira. Em vau copejar pel morro". "Això no quedarà així, els gitanos se'n venjaran", assegurava Mari Mar Bujosa, una altra veïna que presencià els disturbis de dijous. Però lluny de caure amb provocacions, Henry Ubasugi, el compatriota d'Steven, que treballa a l'Aeroport de Palma ajudant minusvàlids, reclamava més seguretat. "Estam aquí per cercar una vida millor, no per barallar amb gitanos ni amb ningú". Fins al migdia, la presència policial no hi era gaire evident. Només una furgoneta de la Policia Nacional recorria la zona. "Van venir correns dos amics meus i em van dir, vine a ajudar-nos, hi ha una lluita", comentava el president de l'Associació progressista de Nigèria IGBO, Cyprian Odii. Afegia: "El problema és que els gitanos són els més racistes i es pensen que són els amos del barri". Els veïns tenen previst organitzar el setembre una manifestació.

+ VIST