Segueix-nos F Y T R

La pastera arribada a Cala Pi provenia d'Algèria

Es degué desorientar de la ruta que seguia amb unes altres vuit embarcacions i que pretenien arribar a la Península. Hi ha 14 persones arrestades

Font: youtube.com

| Llucmajor |

La Guàrdia Civil postula que la pastera arribada avui a Cala Pi (Mallorca) amb uns 15 immigrants algerians a bord -dels quals han estat arrestats 14- s'hauria desorientat de la ruta que al costat d'unes altres vuit embarcacions seguia cap al Llevant peninsular, després d'unes trenta hores i unes 140 milles de travessia, concretament des de la zona de Dellys, segons ha informat el delegat del Govern central a les Balears, Ramon Socías. En roda de premsa, Socías ha explicat que en total han estat arrestades 14 persones en bon estat de salut encara que en aquests moments està sent buscat un altre possible viatger que també es trobava a l'embarcació. Tal com ha explicat, ha estat l'avís d'una veïna de la zona, que ha vist com es canviaven entre unes mates, el que ha provocat que tot seguit es posàs en marxa el dispositiu de la Guàrdia Civil que inicialment s'ha saldat amb la detenció de cinc dels immigrants.

Més tard han estat arrestades nou persones més, segons ha assenyalat el representant del Govern a les illes, qui ha apuntat que durant els interrogatoris un d'ells ha afirmat ser menor, per la qual cosa els resultats de les proves pertinents determinaran si es deriva als serveis socials de Mallorca o si, com la resta dels seus acompanyants, es trasllada al Centre d'Estrangers de Barcelona per a la seva posterior repatriació, del procés de la qual s'encarregarà la Policia Nacional. Socías ha remarcat que, en aquest cas, el Sistema Integrat de Vigilància Exterior (SIVE) instal·lat en Cabrera no ha detectat l'arribada de l'embarcació, asseverant que "no és infal·lible", i ha assenyalat que de moment l'embarcació no ha pogut ser recuperada de l'aigua, on hauria estat submergida.

Respecte al trajecte seguit, el delegat del Govern ha explicat que els immigrants han aprofitat el bon temps així com la fase minvant de la Lluna, gràcies a la qual hi ha més foscor nocturna, encara que han tardat més a arribar a terra que les altres vuit pasteres a causa de la major distància del nord d'Algèria amb les Balears que amb la costa peninsular. En relació amb el nombre de pasteres que han arribat a les illes des de 2006, Socias ha subratllat que la xifra ascendeix a 14 (una en 2006, cinc el 2007, unes altres cinc el 2008, dos el 2009 al costat d'un rescat i aquesta última, la primera detectada el 2010).

162 immigrants

De manera paral·lela, un total de vuit pasteres han estat interceptades a les costes de Múrcia i Andalusia, deixant un total de 162 immigrants. En concret, 104 immigrants han estat rescatats quan viatjaven a quatre pasteres a la costa d'Almeria i Motril (Granada). Per la seva part, efectius de Salvament Marítim han interceptat unes altres quatre embarcacions amb 58 immigrants a bord, tots varons en bon estat de salut, davant la costa de Múrcia.

+ VIST