Segueix-nos F Y T R

Es compleixen 40 anys de l'atemptat contra Joan Fuster, sense que la policia, que manté en secret la documentació del cas, hagi trobat els autors

|

La matinada de l’11 de setembre de 1981 varen esclatar dues bombes a la casa de l’assagista i referent del valencianisme, Joan Fuster (1922-1992), situada al carrer de Sant Josep, número 10, de Sueca.

Sobre les 5.30 hores va explotar una primera bomba i al cap de pocs minuts, en va esclatar una altra, en una seqüència que sembla pensada per a assassinar Joan Fuster.

Aquell dia Fuster encara estava despent i feia tertúlia amb dos joves escriptors, Jaume Pérez Montaner i Vicent Salvador Liern.

En sentir la primera explosió, varen sortir al carrer i pogueren comprovar que una de les finestres de la planta baixa havia estat destrossada. Pérez Montaner va observar que encara hi havia fum i va veure que hi havia un altre artefacte explosiu i varen tenir el temps just per allunyar-se'n i evitar així una mort segura.

Les explosions varen afectar el bar que hi havia enfront de la casa de l’assagista i uns quants vehicles.

La policia espanyola va dedicar un total de vint dies a investigar l'atemptat terrorista i tot d'una va arxivar el cas. I allò que encara resulta més sospitós: 40 anys després, tota la documentació relacionada amb aquell cas, continua sent secreta.

Per tenir més informació:

Fa tres anys, el periodista Francesc Bayarri va publicar el llibre Matar Joan Fuster (i altres històries), editat per Austrohongaresa de Vapors.

I podeu veure aquest breu documental sobre el cas elaborat pel canal Canyot:

+ VIST