Descobrir Palma amb una ullada al passat

ARCA continua organitzant itineraris visuals que visiten els edificis més significatius de ciutat

ARCA posa en marxa una visita guiada pel barri de Santa Creu de Palma.

| Palma |

Una visita guiada pel barri de la Santa Creu de Palma de gairebé una hora i mitja de durada és el projecte que posà en marxa a mitjans de juny l'Associació per a la Revitalització dels Centres Antics (ARCA) i que finalitzarà el dia 18 d'aquest mes. La idea central de la ruta, que l'associació ha titulat «Palma, una mirada a través del temps», és que tant turistes com palmesans descobreixin els racons més antics i originals de la ciutat, juntament amb la seva història.

Les visites comencen cada dia de dilluns a dissabte a les 11 del matí al Casal Solleric i inclouen un recorregut pels carrers més importants del gòtic i els seus patis. A mitja visita es fa una parada a l'edifici de Can Weyler, seu d'ARCA, per contemplar-ne la façana gòtica "que data de principi del segle XIV", les finestres coronelles i d'altres sales de l'època.

En una d'elles s'ha habilitat una petita sala de projecció i s'hi fa una sessió de diapositives per descansar, i una estona més tard, reprendre la ruta. Durant la sessió, el guia va explicant els canvis que ha anat patint la ciutat des de l'època romana fins a l'actualitat.

La fortalesa que crearen els romans a la vora de la mar i que usaren els governadors com a principal residència és l'inici d'aquest viatge visual en el temps. L'empremta del recinte medieval mossàrab, el renaixentista i el barri de pescadors erigit al voltant del Puig de Sant Pere, la plaça de la Drassana i la muralla, la continuació.

A través de diversos plànols de diferents èpoques, es poden veure les semblances que encara avui dia persisteixen, com són els baluards que han donat pas a les Avingudes. Aquestes muralles foren enderrocades entre les acaballes del segle XIX i les primeres dècades del XX, però la planificació urbanística d'aquesta zona en concret continua sent la mateixa.

S'aprofita la parada per explicar les raons que portaren els polítics de l'època a enderrocar les fortaleses. La sobrepoblació del XIX i els problemes higiènics que generà i que portaren el poble a crear un moviment polític a favor de la seva destrucció. Els militars tenien el poder sobre les muralles i es negaven a llevar-les, ja que mantenien una defensa activa de la ciutat des d'elles, però a la fi, els palmesans aconseguiren el seu propòsit.

Es rompé la fortalesa i començà a construir-se l'eixample, una zona perfectament planificada que contrasta amb la desorganització de la part més antiga de la capital. La ruta no s'acaba aquí i continua, perquè encara queden indrets molt importants per veure, com la Seu, l'espectacular Cripta de Sant Llorenç i el Puig de Sant Pere, aquests dos darrers especialment interessants pels organitzadors, ja que són, al seu parer, llocs molt poc coneguts.

+ Vist