En el marc de la mostra Atapuerca i l'evolució humana, comissariada pel professor Juan Luis Arzuaga i els investigadors del seu equip i que aquests dies, podem veure a sa Llonja, cada cap de setmana es duen a terme una sèrie de tallers didàctics per a al·lots i al·lotes d'entre 8 i 12 anys. Són impartits pels mateixos investigadors d'Atapuerca, així com monitors adscrits al centre d'evolució i comportament humà.
Els esmentats tallers -que de moment tenen reserva fins i tot amb llista d'espera- es distribueixen de la següent manera: dissabtes a migdia, taller d'arqueologia; a les 18.00 hores, taller de paleontologia; i els diumenges a migdia, taller d'art prehistòric.
Aquest darrer taller consisteix en una representació de treballs artístics tal com es realitzaven en la prehistòria; fins i tot als al·lots se'ls havia vestit amb una espècie de pellissa com la que utilitzaven els nostres avantpassats. Entre els professors i monitors descobrim la figuran del xaman, amb la cara pintada, que els ensenyava com utilitzar els pigments obtinguts de pedres calcàries de diferents colors per convertir-los en pintura real.
Els assistents al taller van poder veure i reconèixer en diapositives i dibuixos diferents animals i pintures rupestres. Posteriorment, se'ls va donar un paper amb esquemes de dibuixos paleolítics extrets de coves espanyoles, franceses i portugueses. I ells, amb llapis de colors, havien d'acolorir aquelles línies que anaven identificant animals i figures.