Sa Nostra recupera «Flor de Espino», un film mallorquí dels anys 20

La pel·lícula mostra aspectes de la societat burgesa de l'època a l'Illa

| Palma |

Centre Cultural de la Fundació Sa Nostra acollí ahir la presentació del DVD de Flor de espino, «un film íntegrament mallorquí, dels anys 20, que es va trobar per casualitat en una filmoteca madrilenya», assenyalà el director de la revista Temps moderns, Jaume Vidal.Flor de espino és una pel·lícula muda, interpretada per aficionats de l'aristocràcia mallorquina de l'època i dirigida per un odontòleg cinèfil, Jaume Ferrer.

El film, que es va estrenar el 1925 al teatre Principal, coincidí amb uns períodes «d'esplendor cinematogràfica en els quals sorgiren títols com Ben Hur, El fantasma de l'òpera o La quimera de l'or», assenyalà l'historiador de cinema Romà Gubern. Aquesta edició en DVD, que ha dut a terme Sa Nostra i que es pot trobar a la mateixa Fundació, «representa la recuperació d'una part de la història de Mallorca», assegurà Vidal. «Les pel·lícules de cinema són el patrimoni de la memòria visual d'una època, una memòria viva amb un gran valor documental», afegí Gubern per parlar d'un film que mostra la classe de vida que duia i que envoltava la societat aristocràtica mallorquina dels anys 20.

Flor de espino relata la història d'un aristòcrata barceloní que viatja a Mallorca per conèixer la seva promesa, també d'una família adinerada de l'Illa. Al llarg de tot el film es veuen imatges de diferents localitats i paisatges de la Mallorca dels anys vint, «una illa totalment desapareguda i transformada, que no té res a veure amb la que veiem en l'actualitat», assenyalà Jaume Vidal. A Flor de espino hi queda palès que els actors i els tècnics no són professionals del cinema, «però uns rètols al principi de l'obra ens deixen clar que la pel·lícula ha estat realitzada per aficionats», aclarí Vidal.

+ Vist