La Fira del Llibre de Palma tancà ahir les seves portes amb el frec a frec habitual entre els llibres més venuts per l'ocasió

| Palma |

Així com el Mallorca fou capaç de vèncer el Reial Madrid als vuitens de final de la Copa del Rei i el València fou mereixedor d’aquest trofeu tot i estar situat en zona de descens, doncs igual que passa amb els esports, el favorit no sempre s’acaba enduent el premi i són equips humils els que donen la sorpresa contra pronòstic. Això és el que ha passat en aquesta darrera Fira del Llibre de Palma, quan un discret nin, amb equipació de ratlles, s’ha acabat imposant a grans titans de la literatura, amb campanya de màrqueting inclosa, com Carlos Ruiz Zafón i el seu esperat Joc de l’àngel. "És un llibre petit, fàcil de llegir, barat i que ha triomfat gràcies al boca a boca", comentaven des de la llibreria Colom en referència a la novel·la de John Bayne El noi del pijama de ratlles. Res a veure amb el Joc de l’àngel de Ruiz Zafón, que ja tingué el seu moment de glòria per Sant Jordi i que ha guanyat la lliga de les estrelles, però que en una final cara a cara i a partit únic com aquest no pogué vèncer la tendresa i l’amistat d’aquests dos nins que habiten a una i altra banda de la reixa d’Auschwitz. Prova de l’èxit d’aquest llibre es demostra en el fet que, ahir al matí, trobar un exemplar en català de la novel·la era del tot impossible.

La competició per esdevenir el llibre més venut de la fira, però, va ser ben ajustada. Jugant a casa, féu un molt bon paper l’opera prima de Llucia Ramis, Coses que et passen a Barcelona quan tens 30 anys, que lluità aferrissadament amb altres títols com El asombroso viaje de Pomponi, d’Eduardo Mendoza, Los March, d’Esteban Urreiztieta, i El Misteri de l’amor, de Joan Miquel Oliver.

El retorn

I així com per a les grans ocasions cal un escenari de luxe, el passeig del Born tornà a donar, després d’un any d’experiments, la raó a llibreters i editors. "La tornada al Born ha estat molt eficaç", comentava Francesc Moll des del gremi d’editors. Tot i això, queda encara una fita a aconseguir. "Continuarem insistint perquè en les properes edicions tornem a tenir una fira de dues fileres", digué Moll. I és que la tornada al Born de la Fira del Llibre no ha estat fàcil. L’oposició d’alguns comerços féu que una banda de la fira quedàs oberta. Aquesta circumstància, tanmateix, no ha espantat els ciutadans. "Passàvem un poquet de pena perquè no teníem ningú a davant", comentaven des de la llibreria Quart Creixent, tot i recòneixer que la seva por no s’ha acabat consumant.

Manco sol, més gent

Així, dia rere dia, la Fira del Llibre ha tingut un èxit d’assistència palpable. Contràriament al que es pot pensar, el mal temps, o almanco l’absència de dies assolellats, han acabat ajudant l’esdeveniment. "El mal temps ha fet que la gent quedàs a Ciutat i no anàs a la platja", explicaven des de la llibreria infantil Baobab.

En tot, però, també hi ha punts febles que cal millorar amb vista a l’any que ve. "Les signatures de llibres són la gran assignatura pendent", reconeixia la presidenta del gremi de llibrerters, Marian Colom. "Aquí no hi ha cultura de firmar els llibres, i més enllà d’autors més coneguts com Isabel Clara Simó o la sorpresa de Llucia Ramis, els altres no acaben d’enlairar-se". El fet que la Fira del Llibre coincideixi en dates amb la seva homòloga a Madrid fa, segons Colom, "que les grans estrelles sempre quedin a la capital", cosa que juga en contra de la fira palmesana.

Han estat deu dies de comprar llibres per uns i de fer calaix pels altres. Deu dies en què la cultura ha estat protagonista i on només resta, a partir d’aquest punt, la dolça tasca de la lectura.

D’aquesta manera, ara que vénen dies de futbol, els llibres esdevenen un antídot necessari i crucial per a tots aquells que no estiguin disposats a caure davant les urpes de l’Eurocopa. Queda demostrat que, igual que l’esport, la lectura pot ser una activitat d’allò més emocionant.

+ Vist