Els folls arriben a Alaró

El pintor Pere Capellà Simó recupera la seva exposició Fira de folls, en què retrata figures anònimes partint de records personals, literaris i aliens

| Palma |

Figures aquoses, sorgides del record i traçades sobre paper blanc, ens conviden a endinsar-nos en la memòria de Pere Capellà Simó. El jove pintor mallorquí ha inaugurat al casal Son Tugores d’Alaró la seva exposició La fira dels folls, que ja es va poder veure l’any passat a Manacor. Es tracta d’una mirada enrere a quatre anys de breu però intensa trajectòria, des de 2003 fins a 2007. Per les característiques de la sala, en aquesta exposició es mostren menys originals que a l’anterior, però Capellà n’hi ha incorporat un parell que ha pintat durant el darrer any. Tot i que a les seves pintures també apareixen animals i objectes, els autèntics protagonistes són les figures humanes. Persones "amb defectes i virtuts, que se situen al marge de les convencions". Dones i homes d’edats diverses "que estan a la perifèria" i que tenen en comú històries de rebel·lió contra un món establert.

Segon explica, són personatges que representen el quefer de les persones, que es poden trobar a qualsevol indret però que sovint passen desaparebuts als ulls de la societat. Aquestes pintures sorgeixen "de records reals meus, de la memòria literària o del passat d’altres persones". Tot i que no van ser pintades amb voluntat expressa d’establir un nexe en comú, les obres exposades tenen una unitat: tots són "folls, gent que té una lucidesa fora del que és habitual".

De la poesia a la pintura

Per posar títol a la mostra, Capellà s’ha servit d’uns versos del poema Brida de Maria Mercè Marçal: "A la fira dels Folls,/ jo hi aniria./ Traginer de cançons,/ en cavall sense brida". Els particulars folls de l’artista són pintats sobre uns fons blanc o mínimament enfosquit. Encara que en alguns casos també hi veiem tinta xinesa o guax, la majoria dels quadres són pintats en aquarel·la. La tècnica aquosa serveix per establir una relació amb l’aigua, i "amb el record i el coneixement", per descobrir l’altra cara de la societat. L’exposició va ser inaugurada aquest cap de setmana al casal Son Tugores d’Alaró i es pot visitar fins febrer. Posteriorment està previst que també s’exposi a Can Gelabert de Binissalem, en la que seria la seva tercera escala.

+ Vist