L'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans i el Cor Jove tenen els dies comptats si no troben una nova via de subsistència. "Iniciarem un procés d'hibernació", recalcava ahir la responsable. El motiu d'aquesta aturada és la manca de suport institucional als dos col·lectius artístics que, des de fa set anys, treballen en la recuperació i projecció del patrimoni musical oblidat.
Els 40 integrants de l'Orquestra i els 35 cantaires eren a Barcelona per preparar el concert que oferiran demà al Petit Palau del Palau de la Música Catalana. Malgrat actuar en un espai tan emblemàtic, tenen la ment posada en el fet que aquesta podria ser la seva darrera actuació. Magdalena González, responsable de Forum Musicae (entitat promotora de la iniciativa), explicà ahir a aquest diari que les administracions els han girat l'esquena. "De cop i volta tot s'ha aturat en sec, sense pietat, i per uns motius polítics que no entenem".
L'actuació de demà a la Ciutat Comtal ha estat sufragada pels mateixos membres d'ambdós conjunts, "que s'han hagut de pagar de la seva butxaca deu dies d'estada a Barcelona per tal de poder realitzar el concert de Vilaseca (d'avui) i el de dijous al Palau de la Música", afegeix. Aquesta situació ha significat també una reducció d'efectius de la formació instrumental. "Érem 70 persones i ara en som 42: gairebé una trentena de joves han hagut de renunciar al projecte", declara.
L'Orquestra de Joves Intèrprets i la Coral Jove dels Països Catalans han arribat a aquesta situació després que la Generalitat catalana no hagi volgut renovar-los el conveni que tenien signat des de fa anys. "A més, amb el PP al Govern balear i als consells, tampoc no confiam que ens donin suport. Almenys fins ara, no ho han fet mai", assegurava la responsable. Hi matisà que, malgrat els antecedents, intentaran demanar subvencions a les administracions de les Balears. "Ara per ara, sols en rebem de l'Obra Cultural de l'Alguer: precisament, el territori més petit és qui més creu en el projecte cultural", sentencià. Amb aquest suport, han recuperat set obres oblidades i han efectuat cinc enregistraments de recuperacions musicals.
González aclarí que per organitzar la temporada actual no han tingut gens d'ajuda oficial i que dur-la a terme "ha estat un miracle", però creu que "no podem continuar així". "Dels deu professors que teníem en plantilla enguany només en quenden quatre, a més del director de l'Orquestra, Salvador Brotrons, i el del Cor, Esteve Nabona, que fan feina de franc", afegí a l'hora de parlar de les dificultats que han afrontat enguany per no abandonar. Ara, però, tenen clar que no poden oferir nous concerts, perquè moure més de mig centenar de joves provinents del Principat, el País Valencià, les Illes, Andorra i l'Alguer "és molt complicat". "Enguany han estat els mateixos músics i cantants els qui als seus territoris han organitzat actuacions i recitals enmig del carrer per poder sufragar part de les despeses", recordà. De la mateixa manera, assenyalà que el març passat el departament que encapçala Ferran Mascarell ja els comunicà que no els renovarien el conveni: "Hem tingut tres reunions amb ells i no entenem per què no se'ns veu com un projecte cultural". "En realitat, confiàvem que, amb l'actual Govern de la Generalitat, els temes de catalanitat quedaven garantits i no ha estat així", manifestà.
Davant aquesta situació, els responsables de l'Orquestra i del Cor es plantegen l'acte de dijous com un "concert reivindicatiu" que serveixi per donar a conèixer la situació i trobar noves vies, "bé a través d'entitats privades o invidividuals", per no haver d'aturar el projecte. L'arquitecte de la Sagrada Família i president de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi, Jordi Bonet, farà un parlament abans del concert per donar-ne compte. Després arribarà la música, dedicada íntegrament a autors dels territoris de parla catalana.