El Consell implantarà un nou model d'explotació intensiva per al Teatre Principal

El vicepresident de Cultura, Patrimoni i Esports, Joan Rotger, i la gerent de la institució, Margalida Moner, han presentat la proposta que pretén incrementar els ingressos i optimitzar els recursos

El Consell i la gerència del Teatre Principal, de Palma, pretenen incrementar els ingressos. | T. AYUGA

| Palma |

El Consell de Mallorca preveu implantar un nou model de gestió al Teatre Principal de Palma per incrementar els ingressos que suposarà dur a terme una explotació intensiva de les instal·lacions, amb programació pròpia i activitats de tercers, i el foment de les coproduccions, entre altres mesures.

El vicepresident de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca, Joan Rotger, i la gerent de la Fundació Teatre Principal, Margalida Moner, han presentat avui la proposta de nou model de gestió del teatre que respon a la necessitat d'incrementar els ingressos i optimitzar els recursos, ha informat l'entitat insular en un comunicat.

La iniciativa serà analitzada per sindicats i membres del Patronat de la Fundació Teatre Principal per avaluar-la i presentar alternatives o modificacions si ho consideren oportú.

La proposta, elaborada per l'empresa de consultoria Bissap Consulting, serà assumida pel Consell de Mallorca per adaptar la gestió del Teatre Principal a l'actual context econòmic i social.

Planteja la potenciació de les coproduccions amb entitats privades de Mallorca i busca mantenir la programació de qualitat al teatre.

El nou model pretén elevar la productivitat de la programació i la resta d'activitats i prioritzar el paper del Teatre Principal com a escenari emblemàtic de l'oferta cultural i artística de Mallorca.

A més de l'explotació intensiva de la instal·lació, entre els criteris que proposa el nou model figuren l'aplicació de tècniques de gestió empresarial centrades en la productivitat i l'eficiència tenint en compte que es presta un servei públic a través d'un organisme autònom i que aquest opera en un marc jurídic privat.

També es promouran la diversificació i l'equilibri de les fonts d'ingressos i la reducció o optimització de la despesa.

Quant a l'estructura, s'establiran dos nivells funcionals, el directiu i l'operatiu, i s'integraran les anteriors sotsdireccions de teatre i de música en un únic nucli operatiu.

Es concentrarà l'estructura en tres nuclis operatius: l'Àrea de Producció, el d'Administració i el de Màrqueting que és de nova creació i tindrà com a finalitat la captació de recursos privats i l'optimització de la recaptació de taquilla.

Entre les estratègies a aplicar que proposa la consultora figuren l'augment dels ingressos d'explotació mitjançant mesures de màrqueting relacional i tecnologies CRM que portin a mitges ocupacions superiors al 70, 80 i 90% i amb segmentació de preus en funció de la capacitat adquisitiva del públic.

Es farà una recerca activa dels usos de tercers en forma d'arrendament de les instal·lacions, sempre que els espectacles o actes proposats coincideixin amb els criteris de programació del Teatre Principal i es treballarà en la negociació de patrocinis i en la promoció del mecenatge amb una Fundació d'Amics del Principal.

També s'optimitzaran els recursos humans i tècnics amb l'amortització dels llocs de treball prescindibles en el nou model organitzatiu i la supressió d'hores extra, i es potenciaran les coproduccions amb inversors privats com a fórmula per reduir les despeses variables.

S'incidirà en reduir les despeses de manteniment de les instal·lacions, que actualment signifiquen un 37% del pressupost, buscant proveïdors més econòmics.

Segons el Consell, la proposta elaborada es basa en mesures que ja han aplicat amb èxit els equipaments escènics més avançats i moderns del país, com, per exemple, el Teatre Lliure, de Barcelona.

 

+ Vist