BP va sofrir unes pèrdues multimilionàries en el segon trimestre de l'any (19.973 milions de dòlars o 15.363 milions d'euros) a conseqüència de les despeses derivades de l'abocament de cru al golf de Mèxic, una catàstrofe ecològica en la qual la petroliera britànica va negar haver actuat amb negligència. Es tracta d'un dels pitjors resultats financers de la història empresarial del Regne Unit, que la petroliera va atribuir als 32.200 milions de dòlars (24.770 milions d'euros) en costos derivats de la neteja i a les indemnitzacions per l'abocament.
En un comunicat a la borsa de Londres, la companyia va informar que el futur de la firma no està en perill, però va anunciar que vendrà actius per valor de 30.000 milions de dòlars (23.080 milions d'euros) en els pròxims 18 mesos per compensar aquestes multimilionàries pèrdues en el seu compte de resultats. En cas de no haver sofert l'accident de la Deepwater Horizon, BP hauria tingut entre abril i juny uns beneficis abans d'impostos de 6.189 milions de dòlars (4.755 milions d'euros).
Sobre les conseqüències de l'abocament després de l'explosió l'abril de la plataforma petrolífera que va costar la vida a 11 persones, BP va informar que s'han presentat 127.400 reclamacions en demanda de compensacions econòmiques i que s'ha fet front de moment al pagament de 243 milions de dòlars (186 milions d'euros).
La petroliera va recordar que es va renunciar a pagar un dividend als accionistes en el primer trimestre de l'any i que tampoc no s'abonarà en el segon i el tercer trimestre de 2010. El consell d'administració considerarà sobre futurs pagaments de dividends per accions ordinàries l'any 2011 el pròxim mes de febrer, quan es donin a conèixer les dades financeres corresponents al període entre octubre i desembre d'enguany.
"Esperam haver pagat la majoria substancial dels costos derivats de la resposta directa a l'abocament per a final d'any", va manifestar en el comunicat Tony Hayward, en la que possiblement va ser una de les seves darreres declaracions com a conseller delegat de BP. Malgrat la catàstrofe del golf de Mèxic, el conseller delegat sortint va subratllar que "amb l'embús del pou hem assolit un punt de retorn" i va assegurar que el negoci de BP continua sent "sòlid", la qual cosa significa que la companyia "afronta amb robustesa les seves responsabilitats per tractar la tragèdia de l'abocament de cru".
Relleu del conseller delegat
D'altra banda, la petroliera va confirmar que Hayward, objectiu de totes les crítiques en la gestió de l'abocament, deixarà l'empresa l'1 d'octubre i serà substituït pel nord-americà Bob Dudley, fins ara al càrrec de les operacions de netedat en el Golf. L'executiu britànic, de 53 anys, se n'anirà amb una paga d'un milió de lliures (uns 1,1 milions d'euros) i amb el compromís de ser nomenat director no executiu de la companyia russa TNK-BP, un negoci conjunt amb la petroliera britànica.