Les borses europees davallaren ahir amb força més d'un 5% després de l'obertura a la baixa de Wall Street, arran del temor generalitzat d'una nova recessió econòmica i el rumor d'una rebaixa de la qualificació del deute francès.
Milà va encapçalar les pèrdues amb un descens del 6,65%, París va cedir un 5,45%, Frankfurt va baixar un 5,13% i a Londres el descens va ser del 3%.
Per la seva banda, el principal indicador espanyol, l'Íbex 35 es desplomà un 5,49 per cent i se situà en 7.966,0 punts, de manera que acumula des de principi de mes una davallada superior al 17 per cent, amb nou caigudes consecutives i gairebé 61.000 milions d'euros de capitalització borsàries perduts en les vuit sessions d'agost. La banca espanyola patí especialment i s'uní a la desfeta que experimentava el sector financer d'Europa, encapçalat per les entitats franceses.
Les borses del continent s'havien recuperat en la sessió matinal amb pujades moderades de devers un 1%, després que la Reserva Federal nord-americana (Fed) decidís dimarts mantenir dos anys més els tipus d'interès prop de zero, però les vendes s'imposaren en les operacions de l'horabaixa.
La jornada va tornar a ser molt volàtil i en el mercat "l'efectiu és el rei" actualment, segons explicava un operador.
Una hora abans del tancament de la negociació als mercats de valors europeus, el Dow Jones d'industrials perdia un 4% i arrossegava als principals índexs borsaris d'Europa. El president de la Reserva Federal nord-americana (Fed), Ben Bernanke, havia deixat clar que injectaria liquiditat i l'anunci va ser acollit de bon grat als parquets en un primer moment, però tot seguit hi va prevaler l'escenari de recessió. Així, Wall Street finalment entrà en terreny negatiu durant la recta final del dia. Quant al Dow Jones, acabà tancant amb un descens del 4,62% una sessió volàtil en la qual destacà l'arrossegament del sector financer.
Rumors sobre França
A més, als mercats començava a circular el rumor que les agències de mesurament de risc tenien intenció de rebaixar la qualificació del deute de França, la qual cosa va causar elevades pèrdues en les accions dels bancs a la borsa. De poc hi va servir el desmentiment del Govern gal, que va assegurar que les tres agències d'avaluació havien confirmat la seva qualificació i consideraven que no hi ha gens de perill de degradació a França. Així mateix, el president gal, Nicolas Sarkozy, va mantenir una reunió d'urgència amb alguns dels seus ministres per tractar de la situació (vegeu-ne la informació de la dreta). La bolla es va fer grossa a poc a poc per unes xarfaderies segons les quals el banc francès Societe Generale passa dificultats, i això just contribuí a desplomar-ne un 20% el valor al parquet, fins al mínim dels darrers dos anys i mig. Malgrat que Societe Generale va desmentir també el rumor, el sector financer europeu va caure amb força a les borses. L'euro davallava i es canviava per 1,4191 dòlars després d'haver arribat a superar els 1,44 al matí. Per separt seva, l'or marcava un valor històric en 1.786,57 dòlars.
Sarkozy torna a la feina i anuncia reformes per contenir el dèficit
Nicolas Sarkozy, president de França, va suspendre ahir les vacances per analitzar la situació econòmica del país i anunciar noves mesures per contenir el dèficit públic. Tot i així, el mandatari no va aconseguir calmar els mercats, que es varen enfonsar pel rumors d'una degradació de la nota del deute gal. Sarkozy es va reunir amb un gabinet de crisi i va prometre que estudiarà noves propostes per poder complir el compromís de França de reducció del dèficit públic. Les mesures en qüestió seran adoptades el pròxim dia 24, després d'una primera anàlisi dimarts. En qualsevol cas, i segons fonts del Govern, es descarta apujar els impostos.