Els països amb dèficit excessiu s'exposen a perdre fons d'Europa

Merkel i Sarkozy avisen els membres de l'Eurozona que s'han d'ajustar a les recomanacions per contenir els excessos

Merkel i Sarkozy, envoltats pel seus ministres, durant la reunió mantinguda dimarts a París. | POOL

| París |

França i Alemanya van proposar ahir la suspensió dels fons estructurals als països de l'Eurozona que no s'ajustin a les recomanacions per reduir els dèficits excessius. "En un futur, els fons estructurals i de cohesió hauran de suspendre's als països de la zona euro que no s'acullin a les recomanacions" dels esmentats procediments, indiquen la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president de França, Nicolas Sarkozy, en una carta enviada ahir al president del Consell Europeu, Herman van Rompuy.

En aquesta missiva, en la qual recullen les recomanacions acordades dimarts, consideren que "els canvis haurien d'integrar-se al nou reglament dels fons que seran proposats per al pròxim marc financer plurianual". Aquests fons, recorden, "han de servir per secundar les reformes indispensables per millorar el creixement econòmic i la competitivitat a la zona euro". Els mandataris volen que aquells que no s'utilitzin "puguin reunir-se en un fons per al creixement econòmic i la competitivitat, que serà gestionat per la Comissió".

Nivell de deute

El document, difós per la presidència gal·la, estima que tots els països de l'Eurozona amb un nivell d'endeutament superior al de referència hauran de presentar un pla de reducció del deute i explicar "com afrontaran l'impacte de l'envelliment de la població". A la carta, en l'apartat sobre el reforç de la vigilància i de la integració de les polítiques pressupostàries i econòmiques, Sarkozy i Merkel "animen els governs i parlaments dels països de l'Eurozona a comprometre's per revisar tots els seus projectes de pressupost en cas de recomanacions".

"Tots els estats han de confirmar sense més dilació la seva determinació a aplicar ràpidament les recomanacions europees de consolidació pressupostària i de reformes estructurals, principalment pel que fa al mercat de treball, la competència al sector serveis i la política de pensions", afegeixen. De la mateixa manera se subratlla que França i Alemanya es comprometen a "aplicar plenament i tan aviat com sigui possible les mesures adoptades" en l'Eurogrup el passat 21 de juliol, i es considera que "tots els estats membres hi tenen una responsabilitat compartida". Segons França i Alemanya, "la zona euro ha de reforçar el seu marc institucional per millorar l'eficàcia del seu procés de decisió i afavorir la coherència de les totes les seves institucions i dels seus procediments".

Governança europea

París i Berlín informen igualment Van Rompuy que, per donar exemple, han decidit "emprendre una nova etapa de convergència econòmica i financera", la qual cosa inclou, entre altres mesures, la proposta d'elaborar un impost comú de societats. I li proposen que assumeixi, durant un mandat estable de dos anys i mig, la presidència del govern econòmic de la zona euro, en la qual un consell de caps d'estat i de Govern mantindran cimeres cada sis mesos i, de manera excepcional, en cas que sigui necessari. En aquest sentit, La Comissió Europea manifestà ahir tot el suport a les propostes anunciades pels mandataris Sarkozy i Merkel i es va comprometrer a mantenir-hi un paper "actiu". "La CE dóna ple suport als objectius i els resultats acordats", assegurà el portaveu Olivier Bailly.

+ Vist