Barroso considera que la UE sortirà de la crisi econòmica més enfortida

El president de la Comissió Europea ha admès que la unió té problemes de desocupació el dia que s'ha confirmat la ralentització del creixement

| Sidney, Austràlia |

L'economia de la Unió Europea (UE) i la zona euro va créixer en el segon trimestre d'aquest any un 0,2% en relació amb el trimestre anterior, segons dades de l'agència europea d'estadística, Eurostat, el que confirma les primeres estimacions que ja van apuntar a una ralentització de l'activitat econòmica.

Mentre que el Producte Interior Brut (PIB) de la UE va augmentar un 0,8% entre gener i març de 2011, en el segon quart el creixement es va reduir al 0,2%, segons Eurostat. Aquest descens es deu a la reducció del consum de les famílies i a la frenada en el creixement dels majors països de la UE, principalment Alemanya, que va créixer només un 0,1% respecte al trimestre anterior, i França, l'economia de la qual es va estancar.

Enfortits amb la crisi

El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, ha assenyalat avui que la Unió Europea (UE) sortirà enfortida de la crisi i ha apostat per la fortalesa de l'euro, enmig del temor que es desencadeni una nova recessió. "L'Euro i la UE sobreviuran?", s'ha preguntat el dirigent comunitari en un discurs pronunciat a Sidney, i ràpidament i taxativament ha respost que "sí!" davant un públic compost majoritàriament per empresaris. Barroso ha explicat que els problemes del deute han duit tots els governs del bloc europeu, ja sigui d'esquerra o de dreta, a plantejar-se reformes estructurals, entre elles fiscals, perquè "els països vivien per sobre de les seves possibilitats". Aquestes mesures faran que "la UE surti enfortida després d'aquesta crisi".

"Continuarem sent una potència econòmica", ha assegurat Barroso en la seva al·locució davant del Consell Empresarial Europeu Australià (EABC, sigles en anglès), al mateix temps que ha reiterat que l'euro es mantindrà estable. "Els líders europeus a nivell nacional tenen la ferma determinació de mantenir l'estabilitat de l'euro", ha delimitat Durao Barroso en insistir que la UE farà "tot el necessari per mantenir la seva estabilitat". El president de la Comissió ha admès que el bloc té problemes de desocupació, principalment entre els joves, i ha assenyalat que el repte és poder crear oportunitats laborals partint de la possibilitats que ofereixen un mercat únic com l'europeu.

També ha emfatitzat que el bloc "no s'ha retut" en els esforços per promoure els objectius de la Ronda de Doha, llançada el 2001 a favor de la liberalització multilateral del comerç. Barroso ha subratllat que malgrat els dubtes per part de la Unió Europea i fins i tot Estats Units sobre les avaluacions de les agències creditícies respecte al deute sobirà el bloc "no té cap intenció de crear cap classe d'agència de qualificació creditícia pública". En aquest sentit, el president de la Comissió Europea ha indicat que la característica d'aquestes agències de qualificació és que "reflecteixen el mercat" i per això "sobrevaloren o subestimen els riscs".

Unes hores abans i durant un primer discurs a la Universitat Nacional d'Austràlia, a Camberra, Barroso ha dit que l'actual crisi no forçarà la UE a caure en un "interminable cicle d'introspecció" marcat per les disputes internes. "El futur d'Europa rau en ajustar els seus compromisos, no en les disputes internes". Barroso ha apuntat que al si de la UE es treballa per adoptar un enfocament convincent a mitjà i afluix termini per resoldre els problemes derivats dels pressuposts dels seus estats membres i la gobernanza a l'eurozona.

"L'impacte complet d'aquest progrés es notarà en els pròxims tres anys", ha apuntat el president de la Comissió Europea. Barroso ha afegit que la bàsica legitimitat de la UE que prové dels estats membres, planteja "restriccions polítiques i òbvies complicacions per coordinar 27 nacions". "No som un super-estat i mai no ho serem. Però alhora som molt més que un fòrum intergovernamental", ha apuntat durant la seva intervenció.

+ Vist