Segueix-nos F Y T R

7 de febrer de 1937, el creuer 'Baleares' mata entre 3.000 i 5.000 persones

Es calcula que el Crucero Baleares va ser coresponsable de la mort d'entre 3.000 i 5.000 persones a la carretera de la mort, entre Almeria i Màlaga. | Memòria de Màlaga

|

Aquest diumenge, durant l'acte d'homenatge a Emili Darder, Antoni Mateu, Alexandre Jaume i Antoni Maria Ques, la presidenta de Memòria de Mallorca, Maria Antònia Oliver, demanava, una vegada més, que s'esbuqués el monument de la Feixina.

Quan el debat sobre el futur de la Feixina es troba de nou sobre la taula, recuperem la història del creuer Baleares, al qual està dedicat el controvertit monument.

El creuer Baleares era un vaixell de la Marina Espanyola que va formar part de l'Armada franquista durant la Guerra Civil espanyola. N'havia demanat la construcció el dictador Primo de Rivera. Aquesta embarcació de guerra va estar a les ordres dels militars sublevats. Va ser enfonsada el 6 de març de 1938 a 60 milles del cap de Palos pels impactes de l'esquadra republicana. I precisament aquest fet és el que commemora el monument de la Feixina.

Però només un any abans, el 7 de febrer de 1937 el vaixell participava, juntament amb dos creuers falangistes més, a la Batalla de Màlaga. La seva tasca: disparar canonades contra els penya-segats que feien que roques barressin el pas a les desenes de milers de persones que fugien d'una Màlaga ocupada pels falangistes. Els càlculs sobre la quantitat de fugits de Màlaga són confusos i difícils. Es calcula que van ser entre 15.000 i 150.000. L'acció de l'exèrcit franquista sobre els fugits per la carretera d'Almeria va provocar entre 3.000 i 5.000 morts, la majoria civils. Tot i l’evidència i l’elevat nombre de morts, l’exèrcit de Franco sempre va negar haver disparat contra la població civil en aquella acció militar.

Suports a la demolició del monument

Des de fa anys a casa nostra moltes persones a títol individual, partits polítics i organitzacions com Memòria de Mallorca han demanat l’esbucament del monument.

Però no només des de les Balears es demana llevar el monument. Fora de casa nostra, associacions com Memòria de Màlaga també dóna suport a la iniciativa. 

+ VIST