La síndrome de les cames inquietes és una afecció que causa un desig o impuls irrefrenable de moure les cames, a causa d'una sensació d'incomoditat. Encara que se sofreix durant tot el dia, és més habitual patir-lo a la tarda o la nit, en moments en els quals s'està assegut o recolzat.
Aquesta síndrome, també denominat Malaltia de Wilis-Ekborn, produeix sensacions anormals i desagradables a les cames o als peus. Se sent en tots dos costats del cos. Amb menor freqüència, aquestes sensacions poden aparèixer als braços.
Com tracten aquesta síndrome des del Centre de Medicina Neuro-regenerativa?
El Centre de Medicina Neuro-regenarativa, que porta anys investigant sobre com les aplicacions d'implants auriculars poden resultar útils en l'àmbit de la neurologia, compta amb una teràpia basada en l'acupuntura permanent que es mostra capaç de millorar en un alt grau la qualitat de vida de les persones afectades per aquestes malalties.
Aquesta teràpia ha funcionat amb èxit en més de 5.500 pacients a tot el món. Una de les seves característiques és que no està basada en fàrmacs, de manera que s'eliminen els possibles efectes adversos.
La teràpia es basa en una tècnica descoberta l'any 2001 a Alemanya. Consisteix en l'aplicació de microimplants de titani en el cartílag de l'orella, un mètode que es denomina auriculopuntura, de manera permanent. En la teràpia s'estimulen punts anatòmics a través de la reflexologia auricular.
Els microimplants resulten indolors i inapreciables i el seu objectiu és reduir els símptomes i alleujar el malestar. Aquest mètode és aplicable a pacients de totes les edats i en qualsevol fase de desenvolupament de la malaltia.
Centre de Medicina Neuroregenerativa ha comprovat que, després d'un any d'assaig, l'agulla permanent aporta major estabilitat al tractament farmacològic contra la malaltia.
La relació entre la síndrome de cames inquietes i les afeccions neurològiques
Segons un estudi de la Universitat de Minneapolis als Estats Units, les persones que pateixen la síndrome de cames inquietes (SPI) pateixen una alteració estructural en el seu cervell.
Aquest motiu podria ser la causa del trastorn neurològic que està darrere de la irresistible necessitat de moure les cames, que s'acompanya de molèsties en les extremitats inferiors.
La Síndrome de les cames inquietes inquietis afecta a entre el 3 i el 10% de la població al Regne d'Espanya i està caracteritzat per formigueig, picor, dolor o sensació de tensió a les cames. Les sensacions solen aparèixer durant el descans nocturn causant insomni.
L'estudi, publicat en la revista científica Neurology, va comptar amb la participació de 28 pacients, tots ells amb SPI greu, i en ell es va descobrir que les persones amb SPI tenen un gruix mitjà de l'àrea somatosensorial del còrtex cerebral un 75% inferior en comparació amb la d'individus sans.
Byeong Yeul Lee, director de l'estudi, afirma que aquestes alteracions donen suport a la hipòtesi que els símptomes del SPI tinguin el seu origen en canvis únics del cervell, la qual cosa proporciona una nova via per a comprendre millor el trastorn i desenvolupar noves teràpies per a combatre'l.
Els riscos de sofrir aquesta patologia neurològica
La síndrome de cames inquietes no causa altres afeccions greus, però els seus símptomes són graduals, de manera que poden oscil·lar des d'unes molèsties lleus fins a resultar incapacitants.
Els casos més greus del SPI porten associat una important reducció en el nivell de qualitat de vida i poden provocar depressió. En cas de patir insomni excessiu i notar els símptomes habituals d'aquesta malaltia, és aconsellable consultar amb un metge especialista.
Una de les causes que està després d'aquesta patologia pot ser el desequilibri de la dopamina, el neurotransmissor encarregat d'enviar missatges des del cervell per a controlar el moviment dels músculs. En l'actualitat, el SPI es tracta a través de medicaments dopaminèrgicos.
Aquesta malaltia pot ser a causa de qüestions hereditàries, especialment si l'afecció comença abans dels 40 anys. Les dones, durant l'embaràs, són més sensibles a patir el SPI, pels canvis hormonals tan bruscos que sofreixen.
És habitual que aquesta malaltia vingui acompanyada d'altres afeccions com la insuficiència de ferro, la insuficiència renal, afeccions en la medul·la espinal o malalties cròniques com la diabetis o l'alcoholisme.
Els tractaments de auriculopuntura de Centre de Medicina Neuro-regenerativa
El SPI no té cura, però els tractaments alternatius, com el que proposa Centre de Medicina Neuroregenerativa, pretenen millorar la qualitat dels pacients mitjançant l'acupuntura amb implants auriculars.
Brinden un tractament alternatiu per a la malaltia de SPI. En Centre de Medicina Neuroregenerativa tracten la síndrome de cames inquietes de manera natural mitjançant Agulla Permanent, però a més ofereixen tractaments basats en l'acupuntura per a pal·liar malalties que causen tants estralls en l'actualitat, com el Parkinson o l'Alzheimer.
L'assaig clínic elaborat per aquest centre suggereix que és possible aconseguir l'objectiu de reduir les molèsties en persones amb aquesta malaltia a través d'auriculopuntura i reduint els medicaments dopaminérgicos, però mai curar la malaltia.