Segueix-nos F Y T R

Massimo Livi Bacci: «En els pròxims anys, Europa tendrà una gran necessitat d’immigrants»

|

El professor Massimo Livi Bacci, pare de la demografia actual, va obrir el III Congrés Internacional 'Les ciutats mediterrànies' aquest dimecres. Sota el títol 'Il Mediterraneo e la demografia: occasione di incontro, pericolo di divisione', va fer una anàlisi exhaustiva de la situació de les dues ribes del Mediterrani, que, per a ell, «mai ha estat tan dividit com ara». El conflicte a Síria i les primaveres àrabs han contribuït a generar una situació «insostenible». Va advertir que avui «centenars de milions d’immigrants creuen la mar i no hi ha una política europea unitària».

Livi Bacci va vaticinar que, en els propers anys, «Europa tendrà una gran necessitat d’immigrants», perquè, entre altres motius, «la natalitat és molt baixa i la població jove, d’entre vint i trenta anys, disminuirà entre un 20 i un 25 % en els pròxims vint o trenta anys». El conferenciant es va mostrar convençut que la immigració irregular l’ha d’abordar la política internacional i que els estats el que han de fer és oferir «incentius» als territoris que en reben més: «S’ha de pactar amb els municipis d’acollida: doblers per a polítiques públiques, nous serveis…; no s’ha d’acusar els ciutadans de ser mala gent per no voler immigrants, sinó que se’ls han de donar motius per a pensar que la immigració és bona també per a ells».

El president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Joandomènec Ros, va ser l’encarregat d’obrir l’acte. Es va referir a la mobilitat de les societats antigues a causa del «comerç, els conflictes o la pobresa». Va subratllar que aquests moviments han propiciat una «barreja ètnica molt positiva» i va recordar que «Catalunya sempre ha estat terra d’acollida».

Per la seva banda, Flocel Sabaté, historiador, membre de l’IEC i director del Congrés, va explicar que el seminari vol posar l’accent en la «relació entre la mobilitat de les persones i les ciutats, que són les que reben el primer impacte de les migracions».

+ VIST