L'hort d'en Roig serà urbanitzat

L'Ajuntament de Manacor n'ha desestimat totes les al·legacions tècniques presentades per l'oposició

| Manacor |

El futur dels terrenys de l’hort d’en Roig, on està previst que es construeixi la nova escola de Manacor, és de cada dia més a prop. L’Ajuntament n’ha desestimat les al·legacions de caràcter tècnic que els grups de l’oposició, ALM-UM, PSOE i PSM-Esquerra-Verds, presentaren aquest estiu al conveni que se signà amb els propietaris dels terrenys i preveu la seva aprovació definitiva en el proper ple de dia 15.

Així ho informaren ahir el portaveu municipal, Llorenç Bosch, i el delegat d’Urbanisme, Bernat Amer.

El conveni

El conveni de l’hort d’en Roig és un acord entre els 13 propietaris d’aquest solar, situat al costat del passeig del Ferrocarril, amb l’Ajuntament. Aquest estableix que els titulars dels terrenys cedeixen 8.700 metres quadrats a l’Ajuntament per a la construcció d’una escola, mentre que a canvi veuen requalificats 233.000 metres de sòl rústic, on podran construir un màxim de 740 habitatges.

El motiu principal de discrepància que ha causat aquest acord amb els grups de l’oposició és a causa d’una de les seves clàusules, que estableix que si en cinc anys no s’ha aprovat el Pla General d’Ordenació Urbanística (PGOU), el Consistori haurà de comprar els terrenys als propietaris a un preu màxim de 179 euros per metre quadrat.

Amer explicà que les al·legacions purament tècniques han estat "molt ben resoltes" i que el conveni que s’aprovà inicialment "compleix la llei".

Segons Llorenç Bosch, la seva aprovació suposarà "poder posar immediatament el solar a disposició de la Conselleria d’Educació per a la construcció de la nova escola". Pel que fa a les al·legacions de caire polític, es discutiran en el proper ple, que es preveu agitat, de dia 15.

Les queixes

L’aprovació inicial del conveni de l’hort d’en Roig, el mes passat de juny, creà una forta polèmica entre els grups de l’oposició i l’equip de govern.

El grup municipal PSM-Esquerra-Verds fou el primer a reaccionar quan demanà a l’Ajuntament que revocàs el conveni i, en el seu lloc, compràs el solar per evitar l’especulació urbanística.

Per la seva banda, ALM-UM també demanà la revocació del conveni perquè "l’autorització d’aquests pisos agreujaria la crisi del sector immobiliari a Manacor". A més, també criticà les clàusules que blinden el conveni.

Per part del PSOE, també es demanà l’anul·lació de l’acord per adaptar-lo a la nova Llei del sòl i la supressió de la clàusula que preveu indemnitzar els propietaris si en cinc anys no s’ha urbanitzat la zona.

Comencen les excavacions per al nou auditori

També en els terrenys de l’hort d’en Roig, la setmana passada s’iniciaren les obres del futur auditori de Manacor, que es preveu que estigui llest "per d’aquí a un any i mig o dos", segons afirmà Bernat Amer, delegat d’Urbanisme. La construcció de l’auditori està subvencionada en un 50 per cent per la Conselleria de Turisme del Govern i té un pressupost aproximat de 6 milions d’euros.

Es tracta d’una obra de magnitud que, afirmà Amer, "possibilitarà l’aglutinació de la massa d’aficionats i professionals del teatre de què gaudeix Manacor" i, afegí, "permetrà dur obres de gran format que fins ara no havien pogut venir perquè l’escenari del teatre Municipal era massa petit".

El solar del quarter dels Sementals, a debat

La falta de centres educatius a Manacor centrarà bona part del debat polític en el proper ple. Mentre que la construcció de la nova escola a l’hort d’en Roig es consolida com un projecte que veurà la llum, el destí del solar de l’antic quarter dels Sementals encara no està clar.

Dues opcions

El grup socialista ha mantingut en els darrers mesos contactes amb les diferents institucions perquè el solar es destini a ampliar les instal·lacions del col·legi Simó Ballester. Així ho afirmà Júlia Roman en la junta de portaveus que se celebrà divendres passat.

La intenció del PSOE és que l’Ajuntament reclami el solar, que en un principi havia de servir per fer-hi un centre de dia, per ampliar el col·legi i així descongestionar altres centres manacorins.

Segons Roman, "l’Ajuntament no tindria cap problema per reclamar el solar", ja que una clàusula del conveni que se signà en la legislatura passada amb l’Institut preveu que es pugui demanar el solar per a necessitats més urgents. A més, l’agrupació socialista proposa una altra ubicació per al centre de dia, pactada amb l’IMAS i al carrer Nou de Manacor.

Pel que fa a l’equip de govern, demana al PSOE una "proposta ferma", ja que la que presentà a la junta de portaveus és de caràcter informal, segons afirmà Llorenç Bosch, el seu portaveu.

A més, declarà Bosch, existeixen "impediments tècnics" per fer el que demana el PSOE, ja que queden pocs dies de marge per presentar el projecte.

+ VIST