Campos perd l'aigua

El dipòsit d'aigua que subministra Campos i ses Salines perd entre 300 i 500 tones d'aigua cada dia

| Campos, Mallorca |

El dipòsit d’aigua situat a Campos i que dóna subministrament també al municipi de ses Salines perd de 300 a 500 tones de líquid cada dia. Així ho afirmà ahir el president de la Mancomunitat del Migjorn i regidor de l’Ajuntament campaner, Joan Juan.Per fer front a aquesta situació, l’Ajuntament de Campos ha començat les gestions per reparar el dipòsit, situat a la costa de Son Rosselló, a cinc quilòmetres de la localitat.

El primer pas és la compra d’un solar adjacent, on es podrà construir un dipòsit nou, ja que "abans d’arreglar el dipòsit existent se n’ha d’aixecar un altre que substitueixi l’avariat mentre duri la reparació", afirmà Juan. Amb aquest objectiu, ja s’ha realitzat el concurs per a la compra dels terrenys per part de la Mancomunitat.

Malgrat que aquest projecte es troba encara en fase de redacció, des de la Mancomunitat asseguren que tenen el compromís de la conselleria de Medi Ambient per construir el nou dipòsit. A més, està previst atorgar a aquest projecte la qualificació d’Interès General, que, suposa Juan, "serà purament un tràmit i no suposarà cap problema". De fet, amb la modificació de les normes subsidiàries, ja es va preveure la construcció del nou dipòsit com un equipament per fer en sòl rústic.

Juan recorda també que aquestes pèrdues no suposen cap perill per a la població, ja que "la major part del dipòsit és subterrània i està allunyat del poble". Tot i això, un dels motius que justifiquen la reparació és el d’"evitar riscos d’inundació per la ruptura del dipòsit", tal com es pot llegir en el projecte que inclou el pla d’acció de l’Agenda Local 21 de Campos.

Per a l’any 2009, l’Ajuntament campaner s’ha proposat acabar o, si més no, pal·liar el malgastament de l’aigua, amb diferents mesures com la de reparar el dipòsit de Son Rosselló. "Aquest és un problema que ens preocupa molt", afirma Juan, que serà el futur batle del municipi quan rellevi Guillem Ginard, actual edil, a mitjan legislatura.

Nou sistema de facturació

Un nou sistema per al cobrament de l’aigua "més just". Aquesta és la proposta que l’Ajuntament de Campos durà a la pròxima junta de la Mancomunitat del Migjorn, que se celebrarà dia 9 d’octubre.L’objectiu d’aquest nou sistema seria promoure un consum més responsable de l’aigua. Si s’aprovàs, les famílies nombroses pagarien una taxa per metre cúbic d’aigua menor, mentre que els grans consumidors veurien l’import a pagar incrementat en les seves factures.

Amb el nou sistema, a més de promoure un ús més sostenible d’aquest bé escàs, també es reduirien els costos.Les factures deixarien de ser progressives per passar a ser escalonades. És a dir, hi hauria diferents nivells de despesa i un preu assignat a cada nivell. Així, en passar d’un nivell a un altre de més alt, el preu a pagar per metre cúbic es duplicaria. Per altra banda, també es tindrien en compte els desavantatges particulars dels consumidors. Per aquest motiu, per exemple, les famílies nombroses pagarien menys.

La xarxa hidràulica perd la meitat del seu cabal

Les deficiències en les infraestructures hídriques de Campos no afecten només el dipòsit. Segons el diagnòstic fet per a l’Agenda Local 21, el sistema hidràulic del municipi té pèrdues d’entre un 50 i un 55 per cent del seu cabal.Aquestes fugues són perjudicials perquè, a més de malgastar-se, l’aigua es filtra i provoca la contaminació dels aqüífers. Per començar a combatre aquestes pèrdues, des de divendres passat la Mancomunitat del Migjorn disposa d’un detector de fugues, que es comprà amb el pressupost del Pla d’Obres i Serveis.

Revisió dels comptadors

Per a l’any 2009, l’Ajuntament preveu actuar decididament contra les fugues d’aigua i a favor d’un consum sostenible. Per això, també ha iniciat una campanya de revisió dels comptadors, que començarà amb els més vells i acabarà amb els nous. No obstant això, admet Juan, "no serà senzill acabar amb el problema de l’aigua", ja que estam davant un procés lent que es durà a terme de manera progressiva.

+ VIST