Segueix-nos F Y T R

Feim un cafè... a ca teva a Pollença

L'Obra Cultural Balear posa en marxa una campanya pionera porta per porta per fomentar l'ús del català

| Pollença |

El voluntariat porta per porta està de moda. La posada en marxa de campanyes informatives de reciclatge o de recollida selectiva d’escombraries ja no sorprèn ningú. Però aquest tracte directe, de tu a tu, entre veïns, no s’havia aplicat mai fins ara en el foment de l’ús i el coneixement de la llengua catalana.

Pionera

L’Obra Cultural Balear llança ara una campanya pionera a les Illes que pretén arribar a 2.500 llars de Pollença per fomentar el coneixement i l’ús de la llengua catalana. Es tracta d’una experiència pilot de l’èxit de la qual dependrà que s’escampi per altres municipis i s’emmarca dins la gran campanya de participació ciutadana a favor de la llengua catalana que aquesta entitat desenvolupa sota el lema "Un cafè per la llengua".

El president de la OCB, Jaume Mateu, va presentar ahir a Pollença, acompanyat de les autoritats locals, el programa de voluntariat porta per porta. Els tradicionals educadors de carrer (tres per a aquesta campanya) són ara companys del cafè tertúlia amb l’única intenció d’"animar els nouvinguts i també els residents a conversar en la llengua històrica, la llengua pròpia i oficial, perquè tenim dret de fer-ho", va dir Mateu. Així, a partir de dilluns, els veïns de Pollença rebran la visita d’una de les tres voluntàries que col·laboren en la iniciativa i que els convidarà, regalant-los una tassa, a participar en un intercanvi d’idees en la llengua pròpia de les Illes.

El 3 d’abril, el Club Pollença acollirà "Un cafè per la llengua" més tradicional, un encontre a favor de l’ús del català similar als que l’Obra Cultural Balear ha convocat en diferents localitats de l’Arxipèlag. La campanya global de l’OCB pretén arribar durant el 2009 a 15.000 persones. Parteix de la idea que al voltant del món, en totes les cultures, prendre un cafè és signe de conversa amistosa i d’intercanvi civilitzat d’idees. Per això, l’Obra convida els ciutadans a parlar sense prejudicis de les qüestions que preocupen entorn de l’idioma.

El batle de Pollença, Joan Cerdà, va destacar que "a Pollença tenim molts nouvinguts i fa anys que feim un esforç important d’integració i també d’interculturalitat. Tothom s’ha d’esforçar per utilitzar el català; utilitzar-lo no és agredir, sinó obrir les portes als nouvinguts. Que usin la nostra llengua és una passa més perquè se sentin d’aquí". Elena Ballestero

+ VIST