Segueix-nos F Y T R

Per juny funcionarà en proves

La planta dessaladora d'Alcúdia abastirà una població de 94.000 persones dels municipis de Pollença, Alcúdia i Muro

| Alcúdia |

La dessaladora d’Alcúdia es posarà en funcionament en fase de proves a final del pròxim mes de juny, després de més de cinc anys d’obres. Si tot va bé, això suposarà en la pràctica que les noves instal·lacions comencin a oferir aigua a Alcúdia, Pollença i Muro en acabar juliol.

Amb un pressupost d’obra de 24 milions d’euros i una inversió total de 29 milions, aquesta és la infraestructura hidràulica de més envergadura finançada pel Ministeri de Medi Ambient a la zona. La dessaladora produirà un cabal de 14.000 metres cúbics per dia ampliable fins a 21.000, ja que consta de dues línies de 7.000 i està preparada per afegir-ne una tercera.

De gestió privada, perquè Medi Ambient adjudicà la construcció i l’explotació de les instal·lacions a una empresa el 2004, la planta permetrà injectar aigua dessalada a les xarxes municipals dels diferents municipis de la badia nord si compren un cabal mínim anual.

L’objectiu principal és permetre la recuperació dels aqüífers de la zona sense que això no impliqui restriccions d’aigua a la xarxa, encara que és evident que l’activació de la nova planta suposarà un encariment de les tarifes.

En cas que tot marxi bé, diferents nuclis com el Port de Pollença, un dels que pateixen cada any les conseqüències del fort increment del consum estiuenc, deixaran de tenir aigua salada aquest estiu.

Amb tot, cal tenir en compte que la decisió de posar en funcionament la planta coincideix amb un any d’importants pluges, per la qual cosa és probable que els ajuntaments adquireixin el mínim cabal que estableixi l’adjudicatària i prioritzin, així mateix, el consum d’aquest subministrament mínim d’aigua dessalada amb l’objectiu de recuperar els seus pous municipals per a la pròxima temporada.

94.000 persones

Segons les darreres dades publicades per la Direcció General d’Economia del Govern de les Illes Balears, la població que es beneficiarà de les noves instal·lacions de la badia d’Alcúdia ronda els 94.000 habitants, distribuïts a Pollença, a Alcúdia i a Muro. Si es considera un consum d’uns 200 litres per resident i dia, resultaria que l’abastament de l’esmentada població requeriria prop de 19.000 metres cúbics d’aigua cada dia per tal d’atendre la demanda.

La planta dessaladora d’Alcúdia té una capacitat de producció de fins a 21.000 metres cúbics diaris i l’aigua produïda passa per un dipòsit de 1.000 metres cúbics situat dins les instal·lacions, a les quals serveix com a pulmó i per satisfer les necessitats de líquid dels serveis de la mateixa instal·lació.

D’altra banda, un bombatge envia l’aigua al contenidor general de 14.000 metres cúbics, des del qual es condueix mitjançant dos grups independents fins als dipòsits de Sant Martí (de 5.000 metres cúbics) i al de Pollença (ja existent). Des de Sant Martí l’aigua es distribueix, per un sistema de gravetat, a una arqueta que alimenta la conducció Llubí Crestatx i a un altre ramal que abasta la xarxa d’Alcúdia directament.

La planta dessaladora d’Alcúdia funciona mitjançant el procediment d’osmosi inversa i seguirà estrictes controls de qualitat.

La captació d’aigua de la mar es fa a través de vuit pous costaners, dos dels quals són de reserva, situats a la zona de domini públic i terrestre adscrita al port d’Alcúdia i als voltants de la infraestructura. A més, s’estudien quatre pous addicionals, un dels quals també és de reserva, per aportar-hi l’aigua de la mar que s’usa en la dilució de la salmorra. El procés d’osmosi inversa es basa en el pas del líquid per una membrana que rebutja gairebé la totalitat de les sals dissoltes.

+ VIST