Segueix-nos F Y T R

Les primeres de Mallorca

El poble d'Ariany presentà, com a novetat, dues dimònies amb fesomies i vestits ben femenins. Un afegitó que adapta als nous temps les tradicions de la Part Forana

Les primeres dimònies de l'illa són d'Ariany. | Guillem Mas - G.Mas

| Ariany |

Els temps canvien. Ariany ha incorporat dues dimònies als seus cinc dimonis, les primeres de Mallorca. Això, que només s'havia fet fins ara a Catalunya, demostra l'adaptació de les festes patronals a la realitat actual. Antònia Agnès Garcias i Laura Aguilar, ambdues de 16 anys, són les primeres dimònies d'Ariany i de Mallorca, un fet que els omple d'orgull perquè, com destaquen, "ja era hora que la dona tingués un paper important dins la festa que fan els dimonis i, sobretot, pogués participar-hi". La idea ja feia un temps que era en els seus pensaments, però acabà d'agafar forma quan el regidor de Festes, Sebastià Font, els va proposar innovar la festa i apostar per la sortida de dues dimònies amb els cinc dimonis de l'Ajuntament d'Ariany.

Les caretes

L'empresa fou molt senzilla ja que el pare de Laura Aguilar és qui ha fet quatre de les cinc caretes dels dimonis -la més antiga és la de la Sala. Ara bé, foren les dues dimònies les que s'elaboraren les pròpies màscares i decidiren els vestits que hi durien. Antònia Agnès Garcias representa la dimònia lila, que té un caràcter un poc difícil, malhumorada i malcarada. En canvi, Laura Aguilar du la màscara magenta i representa un personatge molt més tímid. Les seves vestimentes són senzilles però indicades per a unes dimònies: leggins amb flames pintades, faldeta i dues vergues, que són les armes que empren per, juntament amb els cinc dimonis, encalçar el jovent pels carrers del poble. La iniciativa ha estat molt ben acollida pels arianyers i el dia de la presentació pública de les màscares foren molts els qui volgueren conèixer aquesta sana introducció a la festa.

+ VIST