Segueix-nos F Y T R

10 milions per millorar les carreteres de la Serra

Antich i Armengol signen un acord per destinar doblers de l'Estat a reparar una xarxa viària malmesa per les esllavissades

Antich i Armengol signaren ahir el conveni a la seu del Consell. | Joan Torres

| Palma |

La xarxa de carreteres de la serra de Tramuntana es millorarà amb una inversió pública de 10 milions d'euros que, bàsicament, serviran per reparar els grans desperfectes per esllavissades i despreniments provocats per les pluges i altres fenòmens meteorològics i geològics. Una de les actuacions que es pagarà amb aquests doblers i que ja s'està executant és el condicionament del vial entre Andratx i Estellencs, ara tallat per una esllavissada.
El president del Govern, Francesc Antich, i la presidenta del Consell, Francina Armengol, signaren ahir el conveni que permetrà destinar-hi els 10 milions, una partida procedent del Ministeri de Foment i que forma part de les inversions estatutàries negociades entre el Govern balear i el central. Aquests doblers se sumen als més de 400 milions d'euros que Madrid s'ha compromès a invertir en les carreteres de les Illes a través del Conveni de carreteres.

La presidenta del Consell recalcà que la prioritat és la reparació de la que transcorre entre Andratx i Estellencs, on els operaris fan feina "dia i nit" després que a finals de febrer un moviment de terres obligàs a tallar-la. El Consell preveu que a finals de maig es pugui circular per un dels carrils. Al marge d'aquesta actuació, també es faran tasques de reparació dels despreniments i esllavissades a la carretera entre Sóller i Pollença, al terme d'Escorca. El Consell ja ha posat en marxa l'elaboració d'un estudi integral de la carretera entre Andratx i Pollença per valorar-ne l'estat actual i treballar en la seva millora. Així mateix, es duran a terme actuacions puntuals menors per a la reparació de danys causats per temporals de vent, pluja i neu a la Serra, a més de la reparació del ferm deteriorat i degradat a aquestes vies.

El Consell també signarà un conveni amb l'Institut Geològic i Miner d'Espanya per prevenir esllavissades i altres fenòmens geològics que puguin afectar les carreteres de la Serra. Armengol recordà que la serra de Tramuntana opta, com a candidata de l'Estat espanyol, a ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. En aquest sentit, subratllà que les actuacions a la xarxa viària de la zona s'han de fer amb cura, però s'han d'efectuar perquè son carreteres molt transitades. Antich, que es desplaçà a la seu del Consell per signar el conveni, defensà que la col·laboració entre institucions és la millor manera de servir els ciutadans i destacà la importància d'invertir en temps de crisi per mantenir llocs de feina. Indicà que l'Estatut garanteix 2.800 milions d'inversions estatals i avançà que ja s'està negociant la partida d'enguany per al tren o per a la Platja de Palma.

+ VIST