Segueix-nos F Y T R

Binissalem vol saber més del seu passat

El Pou Poal ha restat en l'oblit durant anys. Ara, GADMA aposta per recuperar-lo i posar-lo de nou en el mapa

| Binissalem |

El municipi de Binissalem és un dels pobles de l'Illa que posseeix un dels patrimonis històrics més rics. No en va, el centre del municipi va ser declarat BIC. Així i tot, molts binissalemers no cessen en l'obstinació per descobrir part del seu passat més oblidat.

Des de fa dues setmanes, el Grup d'Amics en Defensa del Medi Ambient (GADMA), amb la col·laboració de la Sala de Binissalem, realitza diferents tasques de neteja i adequació de la zona coneguda com el Pou Poal, un pou molt singular, ja que és de tipus cigonyal (típic d'Egipte i l'Índia), es creu que és únic a les Illes i se sospita que pertany a l'època islàmica. De fet, la zona del Pou Poal està situada dins el primer nucli urbà que tingué Binissalem, conegut com Robines. "L'única manera de descobrir qui som és saber el nostre passat i ja ha arribat l'hora de recuperar el Pou Poal amb una acció que sigui digna i definitiva", explica Bernat Fiol, portaveu de GADMA.

Intervenció

Per això, després que finalitzi la neteja de l'àrea es realitzaran tres prospeccions arqueològiques per conèixer amb exactitud les dimensions del conjunt i per saber fins on arriba l'empedrat que envolta el pou. "Amb aquestes excavacions es traurà a la llum molta informació que fins ara estava amagada, com la data exacta en què el pou fou creat i si la calçada que l'envolta és d'època romana" assegura, Ferran Tarongí, arqueòleg de Binissalem. Llavors, se'n redactarà un projecte i es procedirà a la restauració de la zona.

Tanmateix, la situació del Pou Poal és complicada. Ara fa més de cent anys, amb la creació de la línia ferroviària de Binissalem, se'n condemnà l'entrada i durant molts anys ha estat oblidada. La manca de manteniment per part de l'Administració i l'incivisme convertiren la zona en un gran matoll on era impossible saber què s'hi amagava.

De fet, tot i que no se sap exactament quan, varen desaparèixer tres piques de pedra viva: dues de rectangulars i una d'heptagonal. Des de l'Ajuntament asseveren que la restauració de Pou Poal "és una reivindicació històrica i ha de quedar per sempre".

+ VIST