Dijous Bo 2010

200.000 persones a Inca

La capital del Raiguer celebrà el Dijous Bo. El mercat pagès es consolida i es converteix en el nucli de la fira

| Inca |

L'enemic del Dijous Bo és la pluja. Ahir, a Inca, no caigué cap gota, i el Dijous Bo tornà a ser dels més lluïts. Al voltant de 200 mil persones, segons les estimacions de la Policia Local, es plantaren a la capital del Raiguer per fer-hi una volteta i comprar alguna cosa a la fira que, segons els inquers, és "la millor" i "la més important" de Mallorca.

El mercat pagès esdevingué de nou el nucli del Dijous Bo. Situat als carrers més cèntrics, només hi era permès vendre aliments, flors i plantes i productes tradicionals i artesans. Els comerciants anaven vestits a l'ampla i les parades estaven convenientment engalanades, a l'antiga.

El mercat pagès el creà l'any passat l'Ajuntament amb l'objectiu de distingir i potenciar l'oferta tradicional i de qualitat. Alhora, li atorgà una zona de preferència. Les exposicions d'animals (aviram, porcs, someres, vaques, etcètera) s'instal·laren de nou a la plaça del Bestiar, i la maquinària agrícola a la gran via de Colom. Les mostres d'automòbils eren al polígon de Can Matzarí.

En general, la celebració del Dijous Bo transcorregué amb normalitat i no es produïren incidents destacables. A l'estació -molta de gent utilitzà el tren per arribar fins a Inca- hi havia les coes habituals de qualsevol altre Dijous Bo. Els aparcament per a cotxes del polígon ja eren tots plens a les dotze del migdia.

Autoritats

Les autoritats es concentraren davant l'Ajuntament. A banda del batle i de la resta de regidors d'Inca, hi assistiren la presidenta del Consell, Francina Armengol; la presidenta del Parlament, Aina Rado; la consellera de Comerç i Indústria, Francesca Vives; el president del PP, José Ramón Bauzá; el secretari general del PSM, Biel Barceló; i el president d'UM, Josep Melià, entre d'altres. L'absència més destacada va ser la de la inquera Maria Salom, la candidata del PP al Consell en les properes eleccions, i la del president Francesc Antich, de viatge a Malta. Després de berenar, la comitiva inicià al recorregut, amb una primera aturada a la plaça del Bestiar per lliurar els premis del concurs morfològic de porc negre. La segona fou a la plaça de Mallorca, on foren els primers a tastar la macrococa de quarto elaborada per l'associació de forners i pastissers. Se'n serviren 25 mil bocins.

Les vendes foren magres, segons els comerciants

Milers de persones s'acostaren ahir fins la capital del Raiguer, tot i que eren poques les que duien bosses a les mans després d'haver comprat. Un venedor de flors, Xisco Nicolau, fou contundent en la seva resposta sobre com anaven les vendes: "Es ven poc, la gent ha comprat la meitat manco que l'any passat". I els que optaven per endur-se'n alguna planta, triaven els típics arbres de Nadal, que costaven entre 3 i 5 euros depenent de la mida.
A la gran via de Colom s'exposà tot tipus de maquinària agrícola, però els venedors també destacaren el poc interès de la gent que passejava per la fira. Alguns demanaren informació sobre tractors, però no es produïren gaires ventes. El mateix passà amb els vehicles.

Oferta

Al centre de la ciutat, al mercat pagès, era on els veïns d'Inca i els visitants trobaven productes típics d'alimentació. Olives, sobrassada, embotits de tota casta, formatges, bunyols, panades i diferents tipus de bolets omplien els principals carrers. Però també hi havia oferta d'espardenyes d'espart, senalles, sabons de diversos colors i olors, greixoneres de test, mantes, llençols, bijuteria, roba i, fins i tot, llibres de cuina. D'aquesta manera, la ciutat d'Inca es va convertir ahir en un mercat gegant on es pogué trobar qualsevol mena d'objecte i de producte.

+ VIST