Olives a Caimari i mel a Llubí

David contra Goliat, les petites fires monotemàtiques amb caràcter principalment agrícola i ramader guanyen seguidors any rere any

Parada de venda d'olives de tota classe en la tradicional Fira de l'oliva 2010 de Caimari. | Elena Ballestero - E.Ballestero

| Comarca |

Allò més tradicional està de moda. Milers de persones varen visitar ahir, malgrat la pluja, les tradicionals fires agrícoles i ramaderes de Caimari i Llubí, dues fires relativament recents dedicades a l'oliva i a la mel que han sabut consolidar-se en el panorama de fires de l'Illa i s'han convertit en un punt de referència per als que cerquen el sabor d'antany. El públic visitant de la Fira de l'oliva a Caimari s'ha repartit enguany més que de costum entre dissabte i diumenge, la qual cosa ha fet menors les aglomeracions d'altres edicions, tot i que no s'evitaren els embussos importants en els accessos al nucli en hora punta. A les onze i mitja del matí la caravana de vehicles arribava ja al nucli de Selva.

La de Caimari és, sens dubte, una fira amb personalitat pròpia, en la qual el món de la pagesia carrega amb la major part del pes: mostres en viu de munyit d'ovelles, elaboració artesanal de formatges, elaboració d'oli amb una premsa tradicional... El programa de la fira es reinventa cada any amb la implicació de tots els veïns del llogaret, que en aquesta ocasió van elaborar el tradicional pa de figues per a gust del públic. Totes les paradetes que formen part de la fira són de caràcter autènticament artesà. No s'hi admet venda de productes que no siguin artesanals i això és potser el principal atractiu de la mostra. Aquesta edició va servir d'homenatge al pagès Jaume Verano, mort fa dos mesos, al qual tot el poble, però especialment els pastors, va voler dedicar la fira. Tampoc no hi va faltar un record per a Simó Mateu, d'Olis Caimari.

Llépols

A Llubí, la plaça de la Carretera es convertí de nou en un lloc de trobada de llépols. L'onzena edició de la Fira de la mel -que enguany s'ha avançat una setmana, de manera que no coincidirà amb la fira de sa Pobla- congregà nombrosos visitants disposats a endolcir-se el paladar amb aquest producte. S'exposaren mel de totes les castes i varietats. Això no obstant, els protagonistes tornaren a ser els productors de les Balears, més de trenta. La paradeta més visitada fou aquella on es convidava la gent a tastar una llesca de sobrassada amb mel.

+ VIST