Segueix-nos F Y T R

Bauzá frena la moció a favor de la normalització lingüística

El PP de Marratxí vota en contra de la proposta del PSM, que reclama l'aplicació i la protecció de la Llei del català. Sol·licitaren que se'n tinguessin en compte les varietats insulars

El PP de Marratxí vota en contra de la proposta del PSM. | Ferran Aguiló - S.Amengual

| Palma |

El debat lingüístic es resisteix. L'Ajuntament de Marratxí, que presideix el líder del PP a les Balears, José Ramón Bauzá, rebutjà ahir una moció del PSM per garantir el respecte a la Llei de normalització lingüística. La moció tingué els vots favorables del PSM, el PSOE i un regidor del Grup Mixt, mentre que un altre edil del Grup Mixt i els populars hi votaren en contra. Tanmateix, aquest va ser un dels punts més calents del ple d'anit. Aquesta moció ja tingué el suport del PP en els ajuntaments d'Inca, Alaró i sa Pobla. Ahir, però, tenir un interès afegit. Com bé manifestà el regidor del PSM, Joan Francesc Canyelles, "aquesta moció es presenta arran de les declaracions del president del PP i batle de Marratxí sobre la seva intenció de reformar la Llei de normalització lingüística i derogar el Decret de mínims". El nacionalista volia que el líder popular deixàs "clara" la seva actitud al respecte i que es produís el debat entre ambdós.

Aquest debat, però, no es produí, ja que Bauzá cedí la paraula a la regidora de Cultura, Maria Magdalena Garcia, qui s'encarregà de defensar l'actitud del seu partit al respecte. Així, Garcia va explicar el parer del PP sobre un debat, "que tinc la sensació que ja s'ha produït altres vegades i en el qual tenim la mateixa opinió". Així mateix, la regidora també defensà el batle -qui tenia assegut just devora- i aclarí que les declaracions de Bauzá "són compatibles" amb estimar "la nostra llengua, la nostra identitat i la nostra cultura".

Puntualitzacions

En qualsevol cas, i per poder votar a favor de la moció, el PP marratxiner proposà incorporar una sèrie de puntualitzacions. Així, demanaren que on apareix "el català" s'hi afegissin "les modalitats insulars". Sobre el punt perquè "els escolars de Balears puguin usar (...) la llengua catalana i la llengua castellana (...)", sol·licitaren que s'hi adherís "i promogués la normativa que ho faci possible" amb la finalitat que hi hagi "un major equilibri entre ambdues llengües". Finalment, reclamaren que es canviàs "el nostre país" per "la nostra comunitat autònoma".
El regidor del PSM, però, no acceptà cap modificació perquè, segons va dir, "vull que us definiu d'una vegada i no ens vengueu més motos".

A més, Joan Francesc Canyelles lamentà l'actitud dels populars sobre el tema lingüístic ja que, segons el seu parer, "es crea una crispació que no hi era". Així, recordà que d'altres membres del Partit Popular ja alçaren la veu contra les declaracions de Bauzá sobre el català a les Illes Balears. En qualsevol cas, el batle de Marratxí es va limitar a escoltar el petit debat protagonitzat entre Maria Magdalena Garcia i Joan Francesc Canyelles i a matisar al regidor nacionalista sobre les seves ganes de tractar el tema directament amb ell: "Vostè presenta una moció perquè la votem i això és el que feim". Acte seguit es va dur a terme la votació i immediatament es va donar pas a la següent moció de l'ordre del dia.

+ VIST