Segueix-nos F Y T R

SFM demanarà als batles que facin netes les estacions de tren

El gerent de Serveis Ferroviaris assegura que no disposa de crèdit per contractar el servei. Alguns batles resten importància a la petició, mentre que d'altres la reben amb indignació

| Palma |

Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM) pretén que els ajuntaments assumeixin, de manera temporal, el manteniment i la neteja de les estacions i les instal·lacions ferroviàries. Així ho confirmà el gerent de l'empresa pública, dependent del Govern, José Ramón Orta, qui argumentà que SFM no disposa de crèdit per contractar algun servei perquè faci la feina.

El passat 1 de juliol finalitzà el contracte que SFM i Amadip-Esment mantenien, pel qual aquesta entitat es feia càrrec de les tasques de neteja de les estacions i dels combois ferroviaris. De llavors ençà, treballadors de SFM i operaris de les brigades municipals d'alguns pobles, com sa Pobla i Inca, n'han assumit les tasques de neteja. En el cas de l'estació Intermodal de Palma, la feina l'han feta els treballadors de neteja del Consorci de Transports.

"L'abril passat (un mes abans de les eleccions), s'hauria d'haver tret a concurs i adjudicat el servei de neteja de les estacions, però l'Executiu anterior no ho va fer. Quan vaig ser nomenat gerent, em vaig assabentar que el crèdit per contractar aquest servei estava bloquejat, atès que la Conselleria d'Hisenda no l'havia consignat", explicà Orta. "A partir de la setmana que ve, concertarem reunions amb els batles i els demanarem que n'assumeixin el servei provisionalment, fins que no s'hagi desbloquejat el crèdit", afegí el gerent. La neteja de les estacions costava 65.000 euros mensuals.

De moment, Orta ja ha traslladat la petició al batle de sa Pobla i al d'Alaró, tots dos del PP. Biel Serra, primer edil de sa Pobla, es comprometé a mantenir les instal·lacions ferroviàries netes fins al setembre. "L'estació és l'entrada de molts dels turistes que visiten sa Pobla; crec que la primera imatge que s'enduen és important, per això cal tenir-la neta i en ordre", declarà, i aclarí que només es neteja el lavabo i es buiden les papereres.

Per part seva, la primera vara d'Alaró, Joan Simonet, manifestà que "no puc enviar els operaris de la brigada a treballar fora del terme municipal; i l'estació de tren està dins el de Consell". "Potser podríem ocupar-nos-en conjuntament els dos municipis, però aleshores exigiria una compensació per als usuaris alaroners", afegí.

"Vergonyós"

El batle de Consell, Andreu Isern (PSOE), aclarí que encara no s'ha reunit amb SFM, però en qualsevol cas considera la proposta "vergonyosa". "No estam disposats a fer-ho, és un abús", declarà Isern. Josep Oliver (CxI), batle de Sineu, condicionà la prestació del servei a la concessió d'un ajut. "Si SFM ens atorga una subvenció, netejarem l'estació; si no, no ho farem", sentencià. La batlessa de Santa Maria, Rosa Vich (PSM), tampoc no s'ha reunit, encara, amb el gerent de SFM. "Ningú no ens ha dit res i no hem fet res net; en qualsevol cas, entenc que no ens pertoca fer-ho a nosaltres", manifestà Vich.

En el cas d'Inca, el Consistori ha assumit la neteja de les estacions de tren i d'autobusos "a iniciativa pròpia", explicà el batle de la capital del Raiguer, el popular Rafel Torres. "SFM no ens ha comunicat res, però hem rebut queixes dels usuaris i hem decidit anar a fer-ho net", declarà. El batle de Manacor i la batlessa de Petra, per la seva banda, tampoc no han rebut cap comunicació de SFM. Això no obstant, les estacions de les dues localitats estan netes.

A l'estació Intermodal de Palma, el problema s'ha intentat resoldre enviant-hi operaris d'altres empreses públiques del Govern. Inicialment, se n'encarregà el Consorci de Transports de Mallorca, però aquesta setmana se n'han ocupat treballadors de l'Institut balear de l'habitatge (Ibavi).

+ VIST