La difícil relació que mantenen l'Ajuntament de Santa Margalida i la Fundació per al Desenvolupament Sostenible de les Balears (organisme que gestiona la possessió pública de Son Real i que depèn de la Conselleria de Turisme) des que el fundador del Círculo Balear, Jorge Campos, en fou nomenat gerent, viu un nou episodi d'enfrontament. La Sala ha rebut una factura de la Fundació per un import de 159 euros arran d'una visita feta pel Consistori a la finca el divendres anterior a la festa de la Beata, el setembre passat. Els vilers hi acompanyaren un nombrós grup de veïns de la Vall d'Ebó, localitat alacantina amb la qual s'han agermanat fa poc. En total, anaren a Son Real 53 persones, que accediren, entre altres llocs, al centre d'interpretació.
Segons pareix, la Fundació fixà un preu especial per als visitants (els cobrà l'entrada al museu corresponent a la tercera edat), però la rebaixa no ha estat suficient pel Consistori. Cal recordar que mai fins ara no havia trobat cap rebut d'aquell organisme amb motiu d'una visita institucional de la finca. El batle de Santa Margalida, Miquel Cifre, va informar el ple sobre el que havia ocorregut i advertí públicament que, en el cas que no es retiri la factura, la Sala reclamarà a la Fundació 12.000 euros per la llicència d'obra en la reforma de les cases de Son Real, una actuació executada fa dues legislatures però en la qual no s'ha cobrat mai l'impost municipal. Els ajuntaments no solen exigir a la resta d'institucions aquest tipus d'impostos quan els treballs suposen una millora d'infraestructures públiques dins el seu terme municipal.
L'amenaça del Consistori sembla que ha tingut efecte, perquè fa ara una setmana que el primer edil anuncià de nou en la sessió municipal que l'ens gestionat per Jorge Campos ha desistit de cobrar la factura. No és la primera vegada que el batle socialista Miquel Cifre (Suma pel Canvi) planta cara al nou gerent de la Fundació per al Desenvolupament Sostenible de les Balears. La retirada, el 22 de setembre, de les banderoles de l'entitat que senyalitzaven l'entrada a la possessió i la seva substitució per les banderes oficials (l'espanyola, la de les Illes Balears i l'europea, si bé la primera doblava en la mida la resta) no va caure bé a Santa Margalida.
El cap de l'executiu, que a més a més és un republicà convençut, va interpretar la mesura com una clara provocació del fundador del Círculo Balear, a qui va criticar en públic per la despesa que representa el canvi de les ensenyes, encara que Campos sosté que les oficials "són molt més econòmiques". La col·locació i la retirada de les banderes de la finca (els Maulets se n'endugueren l'espanyola en un acte per protestar contra la festa de la Hispanitat, el 12 d'octubre passat, i Campos la hi reposà pocs dies després) han estat una constant de llavors ençà. Tanmateix, el que que manco ha agradat a la vila és la decisió del mandatari del Círculo de vendre els porcs negres que hi havia a Son Real.