Segueix-nos F Y T R

El grup Sineuers Independents exigeix “responsabilitats” pel monument a Jaume II

La formació política acusa Josep Oliver (CxI) i Pere Joan Jaume (PP) d’infringir la Llei de patrimoni. “Ja està bé de fer les coses amb tanta impunitat”, denuncia

L’Ajuntament permeté que l’estàtua s’instal·làs a la plaça, un indret catalogat Bé d’Interès Cultural. | m.serra

| Palma |

Sineuers Independents (SI) considera que el Consell ha d'exigir "responsabilitats" a Josep Oliver i Pere Joan Jaume, perquè ells permeteren que la polèmica estàtua de Jaume II s'instal·làs, de manera irregular, en un indret protegit. Josep Oliver (CxI) i Pere Joan Jaume (PP) eren els màxims responsables de l'Ajuntament quan es col·locà i s'inaugurà la imatge. Ells "incompliren de manera flagrant la Llei de patrimoni històric de les Illes Balaers", sentencia SI.

La setmana passada se sabé que el Consistori sineuer sol·licitava "assessorament" al Consell per reubicar l'escultura. La petició arribava nou mesos després de la inauguració (dia 29 de maig) i mig any després que els tècnics de la institució insular redactassin un informe en què s'indicava que l'estàtua "desvirtua la percepció de l'espai urbà -referint-se a la plaça- i de la façana de l'església". Ni el Consell ni la Sala no havien fet cap passa per regular-ne la ubicació, de llavors ençà.

SI, formació política d'esquerra propera al PSM, recorda que vint dies abans de la inauguració de la imatge comunicà al batle (Oliver) que per instal·lar-la a la plaça (un indret protegit i catalogat com a Bé d'Interès Cultural) calia l'autorització del Consell. Oliver "va fer-ne cas omís", subratlla SI. Pere Joan Jaume, que quan s'inaugurà era el batle accidental, "també n'és responsable, perquè presidint l'acte donava suport a la instal·lació", afegeix.

Articles infringits

Els independents entenen que el Consell "ha d'exigir responsabilitats" a Oliver i Jaume perquè vulneraren la Llei de patrimoni. L'article 41.2 diu que "en un Conjunt Històric es prohibirà la col·locació d'elements i instal·lacions que impliquin una ruptura de l'estructura o la composició de la façana, o que impliquin perjudici per a la contemplació i el gaudi ambiental de l'entorn", i el 102.4 considera "infracció greu" les actuacions que es facin i que contravinguin, entre d'altres, l'article 41. L'article 105.2 estableix que "seran responsables les autoritats i els membres de les corporacions locals que autoritzin llicències o autoritzacions el contingut de les quals sigui manifestament constitutiu d'infracció d'acord amb aquesta llei". "Ja està bé de fer les coses amb impunitat. És un mal exemple que els batles no respectin la normativa", conclou Sineuers Independents.

+ VIST