Segueix-nos F Y T R

MÉS per sa Pobla planteja homenatjar els agermanats poblers

|

MÉS per sa Pobla cerca el suport del consistori pobler per a commemorar els 500 anys de les Germanies a Mallorca a través d’una moció que es debatrà en el proper ple municipal. L’objectiu és retre homenatge als agermanats poblers a través de la divulgació cultural de l’efemèride i posar en relleu els aspectes relacionats amb la història del municipi.

Totes les fonts documentals demostren que a sa Pobla s’hi produïren dues de les batalles més cruentes de les Germania mallorquina: la de Son Sabater i la de Can Fornari, que provocaren més de 1.000 morts del bàndol agermanat. El portaveu de MÉS per sa Pobla, el regidor Biel Payeras, assenyala que, a part del miler de morts, hi hagué elevades condemnes al bàndol perdedor: «molts poblers agermanats patiren la repressió econòmica mitjançant la confiscació dels seus béns o el pagament d’injustes multes». El regidor ecosobiranista ha assegurat que «sempre és bo i necessari recordar i honorar totes aquelles persones, especialment els poblers, que lluitaren contra els poders establerts i a favor de les llibertats i el benestar de les mallorquines i mallorquins de l’època».

El 7 de febrer del proper any 2021 es complirà el cinquè centenari d’un dels episodis més rellevants en la història de Mallorca: la Germania. Es tracta d’un aixecament popular que s’inicià el 7 de febrer del 1521 i acabà el 7 de març del 1523. La revolta dels agermanats, formada per pagesos i menestrals, envers “els mascarats”, la noblesa, era motivada per les càrregues indirectes que gravaven els béns de consum quotidià. Era, en definitiva, una revolta de les classes populars per a reivindicar millors condicions de vida i benestar.

+ VIST