Air Berlín emprendrà accions legals davant de la Unió Europea contra l'exdiputat d'ERC Joan Puig per equiparar la companyia amb el nazisme, arran de la polèmica sorgida entorn de l'ús de la llengua catalana en les relacions de l'aerolínia amb els seus clients, segons van confirmar avui fonts d'Air Berlin a Europa Press, que van qualificar de «molt greu» i «inacceptable» el comportament de Puig.
Després que divendres passat Puig inclogués en el seu blog una esvàstica al costat del logo de l'aerolínia alemanya, els serveis jurídics d'Air Berlin van estudiar durant el cap de setmana quines mesures prendre, i serà avui, dilluns, quan iniciïn els «passos necessaris» per interposar una denúncia contra l'exdiputat davant de les institucions europees.
Segons van assenyalar les mateixes fonts, aquest episodi ha «remogut ferides que encara no estan cicatritzades» entre la societat alemanya, que ja ha manifestat el seu «absolut rebuig» d'aquest esdeveniment, que la companyia «no està disposada a acceptar».
La polèmica es va desencadenar arran d'una missiva que va enviar la directora general de Política Lingüística del Govern balear, Margalida Tous, a Air Berlin (així com a altres aerolínies) instant-los a potenciar el català en les seves relacions amb els clients, una recomanació que no va asseure gens bé a la companyia, que considera que «no manca de tot sentit».
Des d'Air Berlín van recordar l'important volum de turistes que viatgen a les Illes Balears amb la companyia al cap de l'any, per la qual cosa van dir no entendre» per què des del Govern es preocupen per una qüestió com a aquesta, quan existeixen «altres prioritats» molt més rellevants. En aquest context, van posar èmfasi que a Espanya hi ha «altres llengües cooficials que mereixen tot el respecte» però que la companyia no utilitza, i van defensar el «dret d'una empresa privada internacional» a expressar-se com consideri oportú.
Malgrat la polèmica, van afirmar que les relacions amb el Govern balear «no es veuran afectades», però van recalcar que «seria bé rebuda» una disculpa, i van afegir a línia seguida que incidir en el tema de la llengua és «retornar a un debat medieval sense cap sentit» en un moment tan delicat de l'economia espanyola.
En el cas de Puig, no obstant això, van emfatitzar que és «totalment intolerable» al·ludir a un fet històric tan «greu» com el Nazisme, que va provocar greus ferides en la societat alemanya, raó per la qual estimen «necessari» traslladar aquests fets davant de l'UE.
Tornant a la missiva de la directora general de Política Lingüística, van assenyalar que (la conveniència de potenciar o no el català) és una «opinió personal» que «no ha lloc» si es tenen en compte les estretes relacions entre la companyia i la comunitat balear.
Així mateix, van necessitar que «hi ha hagut contactes constants amb membres del Govern balear sobre aquest tema», encara que sense necessitar si va intervenir el propi president del Govern, Francesc Antich, que va anunciar el passat divendres que mantindrà a propòsit de la polèmica un encontre amb el director de la companyia a Espanya i Portugal, Alvaro Middelmann.
Les mateixes fonts van considerar tanmateix que la imatge de la companyia «no s'ha vist feta malbé» per aquest conflicte, ja que no té res que veure amb el servei que deixa la companyia, que l'ha col·locat com a «aerolínia líder» a les Balears i a Espanya. Per aquesta raó, van estimar que el fet que (Tous) «decideixi dirigir-se al màxim cap d'Air Berlin, Joachim Hunold, fent unes reivindicacions d'aquest tipus no té cap sentit» i per això «estaria bé un reconeixement de disculpa».