Sindicats de Catalunya, les Balears i València volen que el català sigui llengua vehicular

Volen que es garanteixi el seu ús vehicluar a l'ensenyament perquè "el castellà ja està garantit". Expressen la seva “preocupació” pel Manifest per la Llengua Comuna

| Palma |

Sindicats d'ensenyament majoritaris a Catalunya, Illes Balears i València van exigir avui a les administracions autonòmiques i al Govern que el català, en les seves diferents variants dialectals, sigui la llengua vehicular de l'educació a les escoles d'aquests territoris.

En roda de premsa, els sindicats USTEC·STEs, STPV i STEI-I van recordar el valor dels programes d'immersió lingüística que els diferents governs autonòmics impulsen i van demanar al Govern més mesures per a la conservació del català a les escoles.

“Volem promoure que la legislació permeti als estudiants saber català”, va apuntar la portaveu de STEI-I, Antonia Font. Va proposar que el 100% de les matèries es donin en balear --actualment són el 50%--, ja que “és l'única fórmula perquè els alumnes sàpiguen els dos idiomes perquè que el castellà està garantit”.

Font va recalcar que la seva proposta no s'ha d'entendre com “una agressió”, ja que els idiomes aporten “riquesa”. “El coneixement del castellà és obligatori, demanam que ho sigui també el de la llengua pròpia”, va reclamar. Van criticar que el PP, en les seves successives legislatures, va congelar la normalització lingüística de les Balears.

El portaveu del sindicat valencià STPV, Vicent Mauri, va cridar a “la necessitat de donar resposta al procés d'imposició del castellà”, i va apuntar que és “una barbaritat” la segregació pedagògica que genera aquest assumpte. A la xarxa educativa valenciana, el 25% dels alumnes rep ensenyament en català i només en l'assignatura de valencià.

Segons va apuntar, aquest percentatge recau sobre el sector públic, ja que a les escoles privades el 100% es dóna en castellà. Mauri va atribuir a la gestió del PP en la seva comunitat --que porta tres legislatures-- el “no reconeixement” del valencià i la “enorme castellanització” del sistema educatiu.

Per la seva part, un portaveu d'USTEC·STEs, Josep Maria Cervelló, va considerar que existeix un “clima d'animadversió” contra els “petits avenços” de la llengua catalana.

Encreuament de manifests

Amb aquesta finalitat, els diferents portaveus van presentar el seu manifest 'Prou d'agressions contra la llengua' al que, esperen, s'adhereixin altres sectors socials. En aquest sentit, van reconèixer la seva “preocupació” pel Manifest per la Llengua Comuna que lidera un mitjà de comunicació.

“Nosaltres fem una resposta en positiu”, van explicar, i van atribuir a aquesta iniciativa ser “nacionalista espanyolista”. Els sindicats van explicar que estarien d'acord amb aquest manifest si s'aplicàs “de forma universal”, però van considerar que “parteix d'una gran mentida perquè és el català la llengua minorizada”.

+ VIST