Més de 10.000 marxaires de la Part Forana pugen a Lluc a peu

Milers de persones vingudes de tots els racons de l'Illa arribaren ahir dematí al monestir després d'hores de caminar. Els polítics també es van sumar a l'acte, que enguany tingué la polèmica del Guix com a rerefons

| Escorca |

Més de 10.000 persones vingudes de 37 municipis de Mallorca participaren la matinada de dissabte en la XXIX edició de la pujada a Lluc a peu de la Part Forana, que enguany tingué com a lema Sí a la natura. Tot i que la gran majoria de marxaires es fixaren Inca com a punt de partida, els més valents vingueren caminant des dels seus municipis respectius i van haver de partir més prest.

Així, per exemple, els campaners hagueren de recórrer una distància de 60 quilòmetres per arribar a Lluc, mentre que altres, com els veïns de Valldemossa, van sortir del poble a les 18.00 hores.

L’Associació d’antics blavets, que organitza la pujada amb la col·laboració de Protecció Civil, Creu Roja i la Guàrdia Civil, va muntar diversos punts d’avituallament per atendre possibles incidències i servir fruita fresca i aigua a tothom. En total es repartiren prop de 7.000 litres d’aigua i 3.000 kg de fruita als punts instal·lats a Inca, Selva, Caimari, el Barracar i Gorg Blau, finançats amb 28.000 euros.

A les 7 del matí començaren a arribar els primers marxaires a la zona de Ca s’Amitger, prop de la Font Coberta, on els esperava una rebuda amb xocolata, dolços i llesques de pa amb sobrassada per recuperar les forces. Cares de cansament, bòfegues als peus, esbraonament i son eren evidents en molts participants, que aprofitaven per estirar-se a qualsevol lloc després d’una llarga nit de caminar.

Queixes veïnals

Però no només hi havia menjar a Ca s’Amitger. L’Associació de veïns d’Escorca aprofità la pujada a Lluc de la Part Forana i la presència de nombroses personalitats polítiques per expressar el seu malestar per la polèmica del Guix. Així, col·locaren tres pancartes a l’entrada de Lluc en què es podien llegir lemes com Armengol+Dubon. Prou manipulació. Contau sa veritat, Escorca: menys d’un 0,5% urbà. Feim possible la sostenibilitat i Senyora Armengol, i a noltros qui mos salva?.

Entre la multitud que berenava a Ca s’Amitger hi havia també molts polítics que participaren en la pujada a Lluc a peu. El president del Govern, Francesc Antich, fou un dels que assistiren a la cita. Tot i haver-ho anunciant, finalment la presidenta del Consell, Francina Armengol, no es deixà veure a Lluc i al seu lloc hi acudí el conseller de Presidència, Cosme Bonet.

Un cop més, el batle de Pollença, Joan Cerdà, féu la seva ja tradicional pujada a Lluc corrent. Aquest cop, l’acompanyà en la fita el president d’Unió Mallorquina, Miquel Nadal, qui també demostrà que està en plena forma. Altres polítics de la Part Forana com el batle de sa Pobla, Joan Comes, el portaveu del PSIB-PSOE inquer, Xavier Ramis, o l’exconseller de Medi Ambient, Jaume Font, tampoc no volgueren faltar a la marxa.

Devers les 9 del matí, tingué lloc a l’Acolliment la tradicional ofrena dels pobles a la Mare de Déu. El president de l’Associació d’antics blavets, Biel Ferragut, pronuncià un discurs de benvinguda i en aquesta edició dedicà un reconeixement a Gabriel Coll Roca, de 79 anys, que no s’ha perdut mai cap pujada. Gabriel Coll rebé la distinció especial de mans del president, Francesc Antich. Després de l’ofrena, el prior del santuari, Jaume Reynés, presidí l’eucaristia, que fou animada per la Coral dels antics blavets. La Basílica acollí també una missa solemne que presidí el bisbe de Mallorca.

Malgrat que l’organització habilità autobusos perquè els marxaires poguessin tornar a casa, foren molts els que decidiren passar tot el dia a Lluc i aprofitar la jornada de portes obertes per visitar el museu, les exposicions i el jardí botànic del germà Macià. El migdia la plaça del Lledoner es convertí en un escenari per al ball de bot i allà es divertiren també els més petits amb la trencada d’olles.

Carta Pastoral per a la Mare de Déu de Lluc

El bisbe de Mallorca, Jesús Murgui, va presentà ahir a Lluc, després de l’ofici solemne de la diada, la nova Carta pastoral, que ha dedicat al 125è aniversari de la coronació de la Mare de Déu de Lluc. En l’escrit, del qual va signar dos exemplars, el bisbe destacà la missió de la Mare de Déu dins l’Església i "el model que en el seguiment del seu Fill i Senyor representa". El document que es mostrà ahir explicita també el que significa el santuari de Lluc per a l’Església de Mallorca i la renovació de la vida cristiana. Finalment, la Carta pastoral dedicada a la Mare de Déu de Lluc indica les iniciatives per viure amb intensitat l’any jubilar. La imatge de la Mare de Déu de Lluc fou coronada fa 125 anys pel bisbe Mateu Jaume, per delegació del papa Lleó XIII.

+ VIST