Segueix-nos F Y T R

Un diagnòstic equivocat

L'estiu de 2005 Francesc Ramis va patir una intoxicació, però fou mal diagnosticat perquè el metge que el va atendre no entenia el català

| Palma |

Demà diversos sindicats del sector sanitari es concentraran davant el Consolat de la Mar per protestar contra la voluntat del Govern balear d’exigir el domini de la llengua catalana per accedir a un lloc de treball en la sanitat pública. A Francesc Ramis aquest requisit li hauria evitat una mala experiència. Un dels principals arguments dels col·lectius oposats al requisit és que així es desincentivaria l’arribada a Balears de professionals d’altres territoris de l’Estat.

A causa de la tradicional manca de personal sanitari a les Illes, no vinguessin de la Península treballadors del sector el nostre sistema de salut podria deixar de ser inviable tal com està concebut ara. En definitiva, argumenten els contraris al requisit lingüístic, aquesta mesura repercutiria –negativament– en l’usuari. Però la història de Francesc Ramis fa veure precisament el contrari.

Mala atenció

El mes de juliol del 2005, Francesc, un veí de Palma, es trobava malament; li feia molt de mal el ventre i decidí acudir al servei d’urgències al Punt d’Atenció Continuada de Son Pizà. Un pic allà, s’adreçà en tot moment en català al personal sanitari. Pel que sembla, el metge que l’atengué no entenia gaire bé la llengua catalana i exigí al seu pacient que parlàs en castellà. "Llavors no jo vaig voler canviar de llengua perquè m’ho digué de males maneres", explica Francesc.

El metge diagnosticà Francesc i aquest se n’anà a casa. Abans, però, presentà una reclamació al mateix centre de salut per la situació que havia viscut. El mal de panxa no li va espassar i dos dies més tard tornà al centre de salut, on aquesta vegada l’atengué el seu metge de capçalera. En la segona visita el facultatiu descobrí que el seu col·lega s’havia errat en el diagnòstic i que per aquesta raó Francesc no millorava.

El protagonista d’aquesta història fou víctima de la intoxicació que a tot l’Estat provocaren uns pollastres precuinats aquell estiu. A més de posar-se malalt, Francesc quedà sense la posterior indemnització. "Per accedir a la compensació necessitava el tiquet de compra del producte i el diagnòstic mèdic, però el justificant de compra ja l’havia llençat i el diagnòstic era incorrecte", explica Francesc.

D’altra banda, un parell de mesos més tard l’Ib-salut respongué la reclamació que havia presentat Francesc. La missiva (vegeu-la reproduïda abaix) anava signada pel director gerent d’Atenció Primària, Alberto Anguera Puigserver, i per la representant de la Subdirecció Mèdica, Natividad García Regalado. El text, a més d’agrair a Francesc l’ús del sistema de reclamacions, l’instava a canviar de llengua en casos com el seu per preservar la salut. Francesc posà el cas en coneixement de l’STEI-i.

A favor i en contra

Pel que fa a la concentració de demà, el Círculo Balear comunicà ahir la seva adhesió a la protesta convocada contra el requisit lingüístic i serà present a l’acte. El Comitè d’usuaris i usuàries de la sanitat pública ha convocat per a divendres a les 19 hores, també al Consolat de la Mar, un acte de protesta per exigir el dret dels ciutadans a ser atesos en català a la sanitat pública.

+ VIST