Segueix-nos F Y T R
Finançament autonòmica

El pessimisme pel finançament s'escampa arreu

El Parlament aprova per unanimitat, a partir d'una moció del PP, manifestar la “preocupació” sobre el desenvolupament de la negociació i exigir un acord que s'ajusti a la mitjana estatal

| Palma |

Els partits polítics de Balears observen cada vegada amb més pessimisme el resultat que es pot derivar de les negociacions amb l’Estat per acordar un nou model de finançament autonòmic que acabi amb l’actual greuge de Balears. Una sensació també compartida per la plataforma cívica. Tant és així, que tots els grups polítics del Parlament aprovaren ahir per unanimitat manifestar la seva "preocupació pels termes amb què s’entà desenvolupant la negociació del finançament" i considerar "rebutjable qualsevol acord que no es correspongui amb les veritables necessitats dels serveis bàsics que es presten als ciutadans que viuen a Balears".

L’acord es derivà del punt d’una moció presentada pel PP sobre actuacions per fer front a la crisi econòmica. La majoria de propostes defensades pel diputat popular Francesc Fiol foren rebutjades pels grups del Pacte pel seu "poc caràcter constructiu", però sobre el finançament sí que hi hagué consens. El PSIB es va veure forçat a votar favorablement, ja que els seus socis havien avisat que donarien suport a aquest punt. La conformitat unànime d’ahir en el Parlament també marca quin ha de ser el requisit indispensable perquè les Balears acceptin el nou model, que recull que els ciutadans de les Illes "mereixen que el seu finançament s’ajusti al terme mitjà de la resta de l’Estat espanyol, des de la solidaritat i en el marc de la negociació multilateral del Consell de Política Fiscal i Financera".

Al marge d’aquest compromís, el conseller d’Economia, Carles Manera, que dilluns encegué la llum d’alarma perquè rebaixà fins a uns 200 milions d’euros la xifra que estaria oferint el Govern central, recordà que encara no s’ha tancat cap acord final sobre allò que correspondrà a Balears i que en qualsevol cas "es continua negociant molt durament per aconseguir el millor finançament possible per a la Comunitat".

Carta urgent a Zapatero

Per la seva banda, la plataforma cívica que lidera l’exconseller Aleixandre Forcades s’afegí ahir a la "preocupació" mostrada per tots els grups polítics i convocà una reunió urgent per avui per tal d’acordar l’enviament d’una carta al president José Luis Rodríguez Zapatero en què s’expressin les necessitats que té Balears de rebre un finançament just i que, com a mínim, la situï dins la mitjana estatal.

Rodríguez manté que li amaguen contractes

El diputat del PP José María Rodríguez, mantingué ahir amb una interpel·lació en el Parlament la seva denúncia dels darrers mesos que pel que fa a l’actual Govern li amaguen informació sol·licitada sobre diferents contractes de l’Administració. Rodríguez se centrà ahir en un contracte de neteja de més de 3 milions d’euros, adjudicat sense publicitat per l’empresa pública Gesma, que depèn de la Conselleria de Salut. Segons el diputat, aquest departament li contestà el mes passat que l’adjudicació estava suspesa quan realment ja s’havia fet per desembre. Per això, demanà una comissió d’investigació per aclarir els fets.

La Conselleria de Salut li replicà després que el procés administratiu seguit en aquest contracte ha estat el correcte, amb la publicitat exigida, i que si en el seu moment no li ho traslladaren així, fou "per un error intern entre la informació recollida i la resposta formal" que li donaren.

+ VIST