Segueix-nos F Y T R

7.000 dones pageses de Balears podran veure reconegut, a la fi, el seu treball

Espinosa anuncia a Palma que el Consell de Ministres aprovarà demà el reial decret de titularitat compartida en explotacions agràries

| Palma |

Més de 7.000 dones pageses de les Balears, els marits, pares o germans de les quals són els caps d’explotacions agràries, podran veure reconegut el seu treball gràcies al reial decret sobre titularitat compartida que aprovarà demà el Consell de Ministres. Això va donar a conèixer ahir a Palma la ministra de Medi Ambient, Medi Rural i Marí, Elena Espinosa, que assistí a la jornada Les dones, motor de desenvolupament rural balear, organitzada per la Federació d’associacions de dones rurals (Fademur).

Aquesta mesura farà que totes aquelles dones que fins ara no figuraven al registre d’explotacions agràries, però que sempre han fet feina a l’agricultura o la ramaderia, puguin cotitzar a la Seguretat Social i tenir dret a les mateixes prestacions que els seus homes. "El decret pretén assolir la igualtat efectiva en el món rural i fer desaparèixer la discriminació", manifestà Espinosa. Així mateix, la ministra informà que de manera paral·lela a l’esmentada aprovació es fixaran les bases per a la creació de l’observatori de gènere del món rural.

Segons informà ahir María José Suasi, directora general d’Agricultura, "en l’actualitat, les dones només representen el 21 per cent (2.000) de les titularitats del registre d’explotacions de Balears". Les treballadores del camp "just suposen un 6 per cent del total de la població activa femenina de les Illes", mentre que el nombre d’explotacions ascendeix fins a 10.300. Segons la Conselleria d’Agricultura, devers 7.000 explotacions són de tipus familiar i això vol dir que tant l’home com la dona participen de la mateixa manera en la gestió.

Greuge comparatiu

Suasi es va lamentar que, "tradicionalment, moltes dones pageses han entès les tasques del camp com si tan sols fossin una extensió de les mateixes feines domèstiques. El greuge comparatiu entre els dos sexes és tan gran que, en ocasions, algunes dones no s’autodefineixen com a treballadores agràries, tot i que destinin un percentatge molt elevat del seu temps a la labor del camp". Espinosa va destacar que un 49 per cent dels habitants rurals són dones i que, per tant, "juguen un paper fonamental en un entorn en què es demana la creació de noves oportunitats en àrees educatives, culturals, d’oci i d’accés a noves tecnologies".

+ VIST