Segueix-nos F Y T R
Decret Nadal

La Fiscalia imputa tres delictes a Nadal

La jutgessa del cas veu prou indicis contra el conseller de Turisme per citar-lo a declarar. El Ministeri Públic estudia per què el polític d'UM posà la seva firma al “preu màxim” dels solars i l'investiga per malversació, falsedat i prevaricació

| Palma |

El conseller de Turisme del Govern i president d’Unió Mallorquina, Miquel Nadal, està imputat per tres delictes diferents: prevaricació, malversació de cabals públics i falsedat documental. Són els delictes genèrics que s’investiguen en la trama de Can Domenge, i els mateixos tres que també s’imputaren al diputat i exdirigent d’UM Tomeu Vicens i al portaveu d’UM al Consell de Mallorca, Miquel Àngel Flaquer, que ja declararen com a imputats pel mateix cas fa poc més d’un any davant el jutge i la Fiscalia. Miquel Nadal es converteix així en el primer conseller del Govern balear imputat, però els suposats delictes els hauria comesos quan era vicepresident del Consell. Fonts internes de l’operació asseguren que se l’investiga, sobretot, per una signatura del seu puny i lletra que avalà la fixació d’un "preu màxim" en el projecte urbanístic de Can Domenge, una de les principals línies d’indagació, a més de la imposició d’uns terminis molt limitats per presentar els possibles projectes urbanísitcs per edificar als dits solars.

Els fiscals Anticorrupció, Pedro Horrach i Juan Carrau, demanaren a la jutgessa del cas la compareixença com a imputat de Nadal a principi de març, quan també sol·licitaren devers cinc proves documentals i la convocatòria de testimonis dels presumptes delices comesos al voltant de l’adjudicació de Can Domenge. Llavors, el Jutjat d’instrucció número 12 de Palma començà a estudiar la possibilitat de citar Nadal com a imputat, tal com ja ho féu amb Vicens i amb Flaquer. El 12 de març passat, l’acusació particular en nom l’empresari denunciant del cas, Josep Lluís Núñez, se sumà a la petició fiscal i sol·licità també la compareixença de Miquel Nadal.

Tot seguit, la jutgessa decidí acceptar la petició perquè Nadal es presentàs, que dilluns mateix fou notificada al conseller de Turisme del Govern en persona. La instructora del cas considera que citar Nadal en qualitat d’imputat és, per ara, una "qüestió de garanties" ja que, si els indicis que hi ha contra ell fossin més sòlids, la investigació sobre Nadal hauria de passar a mans del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB), ja que com a conseller gaudeix de la condició d’aforat i, per tant, no pot ser formalment imputat per cap jutjat d’Instrucció ordinari.

Els dos del PP, rebujtats

El conseller Nadal declararà davant la jutgessa i els fiscals Anticorrupció el 30 d’abril vinent, i després la magistrada haurà de decidir si els indicis són més clars i s’inhibeix a favor del TSJIB. A banda de Nadal, els altres dos polítics que han comparegut com a imputats a petició de la Fiscalia i de l’acusació són Vicens i Flaquer. Per la seva banda, l’acusació en nom de Josep Lluís Núñez, que es querellà contra tots els consellers del PP i d’UM del Consell en la legislatura passada, també sol·licità la convocatòria com a impuats de l’exconseller de Medi Ambient Jaume Font (PP) i l’exportaveu del PP a la institució insular Fernando Rubio. Tanmateix, la jutgessa rebutjà la petició, que qualificà de "prematura".

Què passa a Can Domenge?

El cas Can Domenge va néixer per una querella de l’empresari Josep Lluís Núñez contra tots els consellers del PP i UM al Consell de Mallorca en la legislatura anterior, els quals acusa de diversos delictes de corrupció. La promotora Núñez y Navarro es presentà al concurs pel solar de Can Domenge amb el projecte urbanístic més car. Núñez oferí pagar-ne la major quantitat de diners, devers 60 milions d’euros, el doble que la UTE de Sacresa i FerràTur, que guanyà. Els consellers votaren pel projecte de la UTE i, per fer-ho, s’escudaren en la idea que a les bases del concurs es fixava un "preu màxim" i es donava molta importància als terminis d’execució del projecte. Tot i així, Núñez hi percep un cas de favoritismes i interessos i sembla que, de moment, la Fiscalia també ho percep així.

+ VIST