Segueix-nos F Y T R

Eren 930, com a molt

dBalears calcula en un màxim de 930 persones els participants en la protesta contra el decret de català de Salut, després de comptar, un per un, els assistents a l'acte de dimecres a la plaça d'Espanya

| Palma |

Tothom s’equivocà. No foren ni 3.500 –com deien els organitzadors–, ni 2.200 –com informà la Policia Nacional–, ni tan sols un miler, com s’assegurà equivocadament ahir des d’aquestes mateixes pàgines. Els organitzadors de la protesta contra el decret de català de la Conselleria de Salut i Consum no arribaren a congregar dimecres ni un miler de persones a la plaça d’Espanya de Palma. Així ho demostra el càlcul realitzat per dBalears a partir de les fotografies fetes durant la protesta dels contraris al decret i la comptabilització, un per un, dels presents.

Aquest diari comptà ahir un total de 680 persones participants de la protesta a partir de la vista aèria de l’acte. Una xifra a la qual encara s’haurien de sumar els assistents a la concentració que s’ubicaren a l’àrea que quedà fora de la fotografia. Aquest darrer grup, però, ocuparia la zona a la dreta de la imatge, un espai enjardinat i arbrat. Segons els comptes fets per dBalears, com a màxim 250 persones s’hi haurien pogut situar, la qual cosa deixa una participació màxima d’entre 850 i 930 persones.

Versió oficial

El càlcul de dBalears posa en dubte el mètode de comptabilització utilitzat per la Policia Nacional, que gairebé triplicà l’assistència real de manifestants. En altres protestes, que tingueren una participació semblant, el recompte d’aquest mateix cos donà resultats diferents. Així, per exemple, la concentració a favor dels drets del poble palestí realitzada el 3 de gener passat congregà tan sols 250 persones, segons la Policia Nacional. Aleshores, els assistents ocuparen l’espai central de la plaça d’Espanya, una superfície lleugerament menor a l’ocupada dimecres pels contraris al decret del català.

Múrcia intenta aprofitar-se del conflicte amb Salut

Els metges que tinguin intenció d’abandonar les Illes Balears a causa del decret de català ja tenen on anar. La regió de Múrcia ha aprofitat el conflicte per resoldre la seva manca de metges. La Conselleria de Sanitat i Consum murciana, en mans del PP, féu públic un comunicat en el qual "ofereix feina als metges que renunciïn a exercir a Balears per l’obligació d’acreditar el seu coneixement de català".

La responsable de la sanitat murciana, María Àngeles Palacios, assegurà que els metges que vulguin abandonar Balears trobaran que a Múrcia "no se’ls exigirà cap tipus d’acreditació en referència als idiomes que parlin per treballar com a professionals de la medicina, sinó tan sols l’ús correcte del castellà, que és la llengua oficial per a tots els espanyols".

Thomàs: "No hi ha conflicte"

El conseller de Salut i Consum, Vicenç Thomàs, negà que existís cap problema lingüístic a Balears, a la vegada que afirmà que el PP "és qui té el conflicte i ha decidit treure’l al carrer". Thomàs comentà que "està clar que el PP ha escollit la llengua com a instrument polític i de confrontació". D’altra banda, UGT manifestà la seva oposició al decret, si bé es desmarcà de l’acte de dimecres i asseverà que no hi participà, perquè les posicions dels convocants "estan polititzades i aprofiten la situació com a arma llancívola contra el Govern".

+ VIST