Només 3 de cada 100 majors tenen plaça a una residència

La meitat d'aquesta cobertura és gestionada pel sector privat. A Palma les xifres són més elevades, ja que el 90% dels centres estan a mans d'empreses que no són de titularitat pública

| Palma |

Només 3 de cada 100 persones de 65 anys o més disposen d'una plaça residencial a les Illes i més de la meitat (55,4%) pertany al sector privat. A Mallorca, la baixa cobertura és similar a tot el conjunt de l'Arxipèlag. Segons fonts de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials, a l'Illa hi ha un total de 4.267 places de residències públiques i privades repartides en 45 geriàtrics. A Palma també passa el mateix. L'oferta de centres residencials és de 20, amb un total de 2,415 places. Així es desprèn de les dades de l'Observatori Municipal de la Igualtat publicades a final de 2008 i que fan referència a l'any 2006. Segons aquestes xifres, l'índex de cobertura a Ciutat just està un punt per sobre que l'Arxipèlag: 4 de cada 100 persones més grans de 65 anys pot entrar a un gariàtric.

En la mateixa línia, l'oferta de places privades és superior a la pública ja que el 90% dels centres són de titularitat privada i en gestionen el 61%. Aquestes dades especifiquen que l'índex de cobertura de Palma és el doble que el de les Illes. La disparitat d'aquest servei posa de manifest les desigualtats territorials existents en aquest àmbit i les xifres reflecteixen la concentració del nombre de centres i places a la capital: el 51,3% dels centres residencials i el 72,9% de places es concentren al municipi de Palma. Pel que fa al nombre de places per a ancians a Palma era de 245, repartides en 9 centres privats i amb un índex de cobertura que tan sols arriba al 0,46%.

A diferència de la capital, on la titularitat dels centres de dia és majoritàriament privada, aquest model no es repeteix a les Illes on el sector públic acapara el 56% de la gestió de 14 centres sobre un total de 25 i el 47% (258) de les places de dia per a avis sobre un total de 548. Quant als habitatges tutelats (conjunt de pisos independents, agrupats per prestar en comú serveis col·lectius), en total només n'hi ha 9 a les Illes, dels quals un és de gestió pública i l'altre, de gestió privada. En aquest sentit, la cobertura de places a habitatges tutelats és molt poc significativa i just arriba al 0,01% de les persones majors de 65 anys. Les dades demostren que l'oferta pública i privada en l'àmbit dels Serveis Socials dirigit a la gent gran dóna més primacia al sector privat tant a Palma com a l'Arxipèlag.

Això posa en evidència el problema amb el model que va elegir l'anterior Govern balear. A tot això, s'hi ha de sumar la manca de recursos i les deficiències que han tingut algunes després d'inaugurar-se. "No pot ser que Serveis Socials i col·lectius tan necessaris com aquests estiguin a mans d'empreses privades", va remarcar la consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, quan es destaparen el mes d'abril les denúncies per suposats maltractaments al geriàtric d'Inca, la gestió del qual és privada.

+ Vist