Segueix-nos F Y T R

El Govern permetrà fer obres a les zones turístiques a l'estiu

Grimalt impulsa un decret que n'elimina la prohibició a les zones turístiques i permet actuacions amb límits de renou. La norma, que es pot aprovar avui, retalla a la meitat el temps de tramitació ambiental

Si fins ara s'impedien les obres en zones turístiques des de maig fins a octubre. | JUAN MIGUEL GIMENEZ

| Palma |

Les obres a les zones turístiques durant l'estiu deixaran d'estar prohibides. Aquesta és una de les mesures incloses en el decret llei presentat ahir pel conseller de Medi Ambient, Miquel Àngel Grimalt (UM). Així mateix, redueix a la meitat el temps de tramitació administrativa referida a aspectes mediambientals per agilitar inversions en temps de crisi. Ja es coneix com a decret Grimalt, està consensuat pel Pacte i es podria aprovar avui en Consell de Govern perquè entri en vigor l'endemà. Si fins ara s'impedien les obres en zones turístiques des de maig fins a octubre, actualment es permetran les que facin poc renou i seran els ajuntaments els encarregats de controlar-ho a partir de paràmetres fixats per la UE. Un compressor, per exemple, no es podrà emprar, però sí que es permetran obres internes amb poc renou.

A banda d'aquesta mesura, el decret Grimalt retalla a la meitat el temps de tramitació administrativa que afecta qüestions ambientals -avaluacions d'impacte paisatgístic amb estudis estratègics i els referents a residus, renous i espais de rellevància ambiental-. Així, per exemple, el període d'exposició pública passa d'un mes a 15 dies i la decisió de la Comissió Balear de Medi Ambient s'haurà de prendre en un mes i mig i no en tres mesos com fins ara. Aixó no obstant, el decret llei també eximeix de passar una avaluació d'impacte ambiental aquells equipaments públics que es facin en sòl rústic i que compleixin uns determinats paràmetres: els sanitaris i docents no prevists al planejament que ocupin una parcel·la de menys de 2.700 metres quadrats i els esportius que no ocupin un solar de més de 1.600.

En aquests casos, la tramitació es retalla dràsticament i just s'allargaria un mes i mig com a molt. Tampoc no han de passar cap tramitació ambiental els canvis de planejaments urbanístics si són restrictius, els catàlegs de protecció de patrimoni, els plans d'ordenació de recursos naturals i els plans rectors. "Som conscients que les exigències creixents de Medi Ambient fan endarrerir les inversions a les Balears", explicà Grimalt. "Aquesta proposta respon a la necessitat de reduir, simplificar i agilitar els tràmits, però sense minvar les garanties mediambientals de cada projecte".

RESCAT ECONÒMIC

Tant el conseller Grimalt com el vicepresident de la Comissió Balear de Medi Ambient, Pep Jiménez, coincidiren ahir dematí que el nou decret llei té un objectiu econòmic molt definit: sortir al "rescat" de l'activitat econòmica balear. Per això, aquest conjunt de mesures urgents repercutirien en un gran nombre d'activitats econòmiques de les nostres illes. Segons Jiménez, afectaria "explotacions agrícoles, com granges a les indústries, passant per instal·lacions d'energia elèctrica o hidràulica, zones de tractaments de residus i d'equipament sanitari, educatiu o esportiu i, sobretot, projectes d'urbanització, tant de construcció com de modificació".

+ VIST